Никой нищо не подарява в Еврозоната! Само заеми се дават - за заробване. Бойко лъже, че ще ни спаси ЕЦБ... Набутва ни насила...

"Заветът"  от Добри Божилов
Бившият финансов министър Петър Чобанов и бивш депутат предупреди, че както и през февруари, и сега си остават същите рисковете от влизането ни в чакалнята на Еврозоната.
Още тогава той настоя да се проведе дискусия, предупреди за рисковете от тази стъпка и коментира, че прибързано и изненадващо беше внесена законова промяна от управляващите в тази посока.
Впоследствие правителството се отказа да бързаме за чакалнята, но преди ден премиерът отново обяви, че ще спешим курса към чакалнята и до края на април това трябва да стане факт.
И с днешна дата рисковете остават, констатира Чобанов.
"Един от тези рискове е участието ни в банковия съюз", заяви финансистът в Неделята на NOVA. По думите му, възниква рискът, влизайки в банковия съюз, чуждите банки да си изтеглят капитала от нашите, повечето от които са техни дъщерни клонове.
Освен това тогава те вече няма да бъдат подчинени на БНБ, която да може със своите лостове да се намесва, както сега, в момента на криза по отношение на кредитите и мораториума, а ще бъдат изцяло подчинени на Европейската банка.
Петър Чобанов поясни още, че ние и в момента имаме достатъчно финансови инструменти за подпомагане на икономиката ни по линия на Европейския съйз, и без да влизаме в Еврозоната. А дори и там да влезем, то отново ще става въпрос за заеми, а не предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
"При всички случаи става въпрос отново за външни заеми", подчерта Чобанов. "Никой нищо не подарява в чакалнята на Еврозоната. И да влезем и да не влезем, подаръци няма", заключи бившият финансов министър. Виждам, че решението на правителството е твърдо, остава ни да наблюдаваме, обобщи Петър Чобанов, като констатира, че отново дискусия не се е състояла.

Източник: Епицентър