Той победи вируса, и онези които го измислиха, за да спасят властта си...

"Заветът"  от Добри Божилов
40 дни тежка вирусна пропаганда рухнаха в 1 ден с една случайна катастрофа.
Огромните, и за известно време - успешни, опити на Бойко да спаси корумпираната си власт, отново се провалиха. Народът забрави и вирус, и карантина, и страх, и извади истинското си отношение към властта.
И извади това отношение като "първостепенен въпрос", заметен временно под килима от героичните пресконференции на Мутафчийски.
Но всичко е съвсем логично. Същото стана и с журналистката Виктория Петрова, убита от изтрещял циганин. Злощастен случай, който извади омразата към властта и плъзнаха всякакви конспирации.
Истината е видима и ясна - проблемът е Бойко. Той трябва да се махне, за да се успокои обществото, и да може да се съсредоточи върху работата си. Върху всяка една работа - вируса, икономическия колапс, борбата с престъпноста, всичко...
С нищо от това сега не се занимаваме, всичко рано или късно се фокусира върху Бойко. Той е основен дразнител, вбесява народа, разсипва държавата, и от това народът още повече изтрещява...
Но не е виновен само той - той е психопат, очевидно е. Виновни са Доган, Пеевски, Цонев, Патриотите, Марешки - всички те не са психопати и виждат какво става. И го крепят. Неясно защо, все едно не могат да си сложат друг фронтмен.
Крепят го, а с това крепят и гротеската.
И филмът винаги ще се повтаря, всичко винаги ще мирише по един и същи начин, докато не се смени главата на рибата...

Добри Божилов, писател
21.04.2020

П.П. Ирония на съдбата са думите на Милен: "Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят..." Със своята трагична съдба, той по същество победи маските.