Туристическият бранш поиска оставката на некадърната си министърка... Бойко не я дава...

"Заветът"  от Добри Божилов
„Искането на оставка е протестен акт, с който алармираме, че към момента няма работещи мерки за минимизиране на щетите от кризата в туристическия бранш и че този бранш трябва да се третира според своята специфика“.
Това поясни пред БНР Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) внесоха в Министерския съвет искане за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова.
Стоева поясни, че двете туроператорски асоциации формират близо 70% от изходящия туризъм – пътуванията на българи в чужбина, и близо 30% от пазара на входящия туризъм.
„Оставката се иска от хиляди стопански субекти. Важно е да се разбере, че българският туризъм не е само морски хотели и плажни концесии, а много повече. Българският туризъм е комплекс от услуги“, допълни тя в предаването „Неделя 150“.
По думите ѝ вече би трябвало ваучерът да се регламентира законово и, когато българинът не може да се възползва от вече платена услуга, това да е подпомогнато чрез безлихвен финансов инструмент:
„Потребителят е оставен без защита в правото си на избор... Мярката 60:40 не е работеща за туризма... Месеци наред туризмът няма да генерира никакви приходи, затова трябва специфичен подход“.
Даниела Стоева подчерта, че бизнесът тотално ще се промени:
„Няма да бъде този масов туризъм. Масовите форми на пътувания ще бъдат избягвани в продължение на няколко години. Хората ще се насочват към по-малките населени места, към по-малките хотели. Водещо ще бъде гаранцията за здраве и хигиена“.