Спрете да купувате танкове и кораби, погледнете към хората, дайте тези 2 милиарда на гладуващите...

"Заветът"  от Добри Божилов
БСП излиза с алтернативна програма за преодоляване на икономико-социалните последици от коронавируса, обяви тази сутрин лидерът на левицата Корнелия Нинова.
Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата, обяви в „Тази неделя“ по бТВ председателят на БСП. Тя съобщи, че тези мерки са внесени снощи в парламента.
"Актуализацията на бюджета не я подкрепихме на първо, няма да я подкрепим и на второ четене. Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава.
Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем от нея. Този бюджет не помага на засегнатите хора", подчерта Нинова.
Тя обясни, че мерките, които предложиха от кабинета, времето показва, че не работят. Мярката 60 /40 беше атакувана от всички работодатели и затова сега готвят поправка на поправката", допълни Нинова. Тя отчете,  че управляащите действат на принципа проба-греша, но това е стилът на Борисов и даде пример - има Медицински съвет на Медицинския съвет, има заповед за маски и заповед за отмяна на заповедта за маските.
Как се справя правителството в кризата - медицински добре, управленски - зле, решенията са хаотични, подчерта тя.
Нинова представи алтернативния план, който БСП предлага и който вече е внесен в парламента.
"Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, към човека, който е пострадал.
Предлагаме четири конкретни неща. Тези, които са съкратени и са в бюрата по труда ще имат доход някакъв. Тези, които са платен доход, ще имат доход някакъв. Остава една голяма група българи, които са без никакъв доход. Това са хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се.
Предлагаме първо, безвъзмездно държавата да осигури за периода на извънредното положение по една минимална работна заплата, плюс осигуровките, това е 725 лв. на човек. Практика, която се прилага в Германия, в Италия, в Испания и т.н. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи.
Втората мярка, която предлагаме, е за земеделските производители. Предстои да се засажда реколтата. Ние трябва да изхранването на българите. Виждате при тези свързани икономики в света, сега се затвориха граници, зелени коридори трудно се осигуряват, ние имаме земя, хора земеделци, с които можем да си осигурим прехраната. Затова предлагаме 30 млн. безвъзмездна субсидия на малки и средни земеделски производители, но целево - продове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ.
Третата мярка - ресторантите и малките заведения, които най-много пострадаха. Там има ангажирани около 500 000 българи на работа. Те не искат пари. Те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили.
Четвъртата, тъй като тези такси се събират от общините, т.е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 10 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн.
Всичко е ориентирано към конкретно пострадали хора, изоставени в тази криза без никакъв доход.
Ще струва около 1.5 млрд.
Откъде да дойдат парите?
Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството. Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби.
Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити и т.н. Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета. Продължаваме с тези предложения", подчерта Нинова.
"Твърдението, че хазната е празна е на г-н Борисов. Ние просто поискахме отчет защо това е така и къде отидоха 5 млрд. Ние не смеи искали да спре извънредното положение. Предложихме в парламента то да се удължи до 30 април. Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най-тежко засегнаха, удължи извънредното положение до 15 април. Испания, Германия до 19, до 25-ти.
Нека да го удължим с по-малко. Като изтече срокът, да дойдат и да отчетат. На 3 април да го продължиш до 13 май, това са почти 45 дни е абсолютно неразумно и стресарщо за хората, за икономиката", подчерта още Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП призова да не се разхлабват меркита, но извънредното положение да се продължи до 30 април.
Нинова коментира и работата на парламента по време на извънредното положение.
"От началото още твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи, че разпускането на парламента е посегателство върху парламентарната република. Болните колеги, скорошно оздравяване им пожелавам, да не участват в работата", изтъкна още тя Нинова.

Епицентър