Упадъкът в 2 снимки...

"Заветът"  от Добри Божилов
На този ден - 10 април 1979 г. излита корабът "Союз 33" с първия български космонавт на борда Георги Иванов. Командир е Николай Рукавишников.
Така България става шестата страна в света изпратила човек в Космоса.
Поради възникналите технически проблеми за първи път в историята на пилотираните полети се осъществява балистично спускане на Земята на 12 април 1979 г. при огромно претоварване.
След успешния старт корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за скачване със станцията Салют-6. На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. След приближаването и установяването на визуален контакт, отказва основният двигател на кораба Союз-33.
По разчет двигателят е трябвало да се включи за 6 секунди, но това не става и той се самоизключва. Отказва и системата "Игла". Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.
Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.
Полетът на "Союз 33" остава в историята на космонавтиката и с приземяването си. Космонавтите се подготвят за навлизане в атмосферата с резервния двигател, но той не се самоизключва по разчет.
Командирът Рукавишников ръчно спира двигателя. Но, капсулата има прекалено силен импулс и навлиза в атмосферата под много остър ъгъл и голямо ускорение.
За щастие космонавтите издържат и оцеляват. Капсулата на “Союз”-33 се съхранява в Музея на авиацията в Пловдив.

Стоян Тодоров, Фейсбук

П.П.Сравнението между това тогава, и това сега, е покъртителна - от Г.Иванов до Б.Борисов...