Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Диктаторът ще се разправи и с ДПС, ако се укрепи... Безумни са да вярват, че го "контролират"... Да видят Хитлер и него "подкрепилите го"...

"Заветът"  от Добри Божилов
Безобразното използване на корона-вируса за налагане на диктатура направи поредната си стъпка - разпускане на парламента. Всъщност, това е неизбежно, защото изначално парламентът като институция, е замислен като анти-диктаторски.
Парламентите се появяват и засилват, с цел да се ограничи властта на монарсите, в полза първо на аристокрацията, а после - и на народа. Диктатура, с парламент и опозиция, не е възможна.
Хитлер разпуска Райхстага, а Сталин изпълва своя само с верни хора. Цар Борис се отървава от Парламента и го пълни с послушковци. Комунистите след 9 септември арестуват част от депутатите и ги пращат в затвора и по бесилките.
Ето сега виждаме и Бойко Борисов се отървава от Народното събрание. Аргументът е смехотворен - не може при корона-вирус да се правят събирания на хора. Странно защо обаче остава събирането на 20 и няколко човека в Министерския съвет. Остава висящ и въпросът защо напълно се разпускат депутатите, а не се вземат мерки да заседава по друг начин - например в по-голяма зала (Армеец, Универсиада), където да има отстояние. Може да се заседава и дистанционно.
Може разбира се, много разумни процеси да се случат. Но не и ако целта е диктатура.
При диктатурата, рано или късно, трябва да се отървеш от депутатите. Включително от своите. Всъщност, своите обикновено се оказват най-големите глупаци накрая. Опозицията си знае, че ще я репресират и разгонят. Своите си мислят, че ще бъдат обгрижвани. Но не се случва така. Укрепи ли се във властта, Диктаторът веднага се захваща със своите. Най-много жертви на режимите винаги са сред своите - и при Хитлер, и при Сталин. Бойко, стигнал до тук, ще стигне и до тях.
Ще пострада дори ДПС. Което сега така лекомислено подкрепя. И те са глупаци. Мислят си, че могат да "контролират" тиранина. Но забравят, че всичките им лостове се базират на парламентаризма. На това са са "балансьор". Укрепи ли се Вождът, и с тях ще се разправи.
Още като започна Извънредното положение стана ясно, че целта е диктатура. Правилното беше първо да се състави някакъв вид "Правителство на националното спасение" - от всички партии, и с независим премиер. Едва след това да се минава към екстрени мерки.
Но това не се случи. Разбира се. Защото екстрените мерки имат една единствена цел - увековечаване на Бойко Борисов. Същият този, който е затънал в корупция. Който не признава дъщеря си в Барселона, и е разследван за пране на пари. А парите всички знаят от къде са. Един самозабравил се сатрап, който беше на косъм да бъде изритан позорно - от креслото му, право в затвора.
И сега какво? Вместо това - диктатор.
И става сред ръкопляскания - така си отива всяка демокрация. Сред овации.
Все пак, остава и нещо весело - депутатите ще продължат да си получават заплатите и бонусите, въпреки новата "ваканция". Да не заслабнат случайно - трябва силна храна, за да бориш вируса...
Светът е оцелял, защото се е смял...
Нека гледаме позитивно на нещата...
Защото не всичко все още е свършено. Проблемите на България не са във въпроса "демокрация или диктатура". Това е въпрос засягащ само Бойко Борисов. Проблемите са икономически - основно, и предстоят много тежки времена. Те изискват изключително професионални мерки, управляние на висшата меритокрация. ГЕРБ е точно обратното на това. Няма по-глупашка и неграмотна управлявала партия до сега. Без интелект, системата просто ще се разпадне - независимо демокрация или диктатура. Гладът и мизерията, милионите в бюрата по труда, ще пометат Диктатора.
Важен е и въпросът с кого са Армията и Полицията. Но не началниците. Обикновените бойци и полицаи. Никак не е изключено те да не са на страната на Диктатора. И на тях им е дошло до гуша от Него, и то дълго преди корона-вируса.
Когато е падал кубинският диктатор Батиста, въпреки че е имал огромна армия и полиция, никой от тях не е искал да застане на пътя на народа...
Не е изключено Развръзката да се случи съвсем скоро...

Добри Божилов, писател
26.03.2020