Докато Бойко ни спасява по телевизора, медиците напускат болниците - оставил ги без защитни облекла, да лекуват тежко заразени...

"Заветът"  от Добри Божилов
6 медицински сестри от Клиниката по белодробни болести в София депозираха оставки и се готвят днес да напуснат работа заради липсата на предпазни условия, докато лекуват евентуални заразени с коронавирус.
Лекарите в болницата засега остават да извършват задълженията си, но в страх, тъй като изобщо не са подготвени за бурно развиващата се ситуация.
А именно тук през изминалата нощ са приети осем души, близки на установените с коронавирус в "Пирогов" - контактни лица, които още дори не са тествани. Пробите ще бъдат взети днес.
"Изправени сме пред тежка ситуация. При свършен факт разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане.
Искрено съжалявам. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Без разяснения. Чувстваме се притиснати и поставени пред свършен факт”, заяви пред Нова ТВ старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.
"Не съм готова да работя при тези условия. 6 медицински сестри имат написани заявления за напускане и са на моето бюро. И напускаме", добави старшата сестра.
"Има и емоционален елемент, ние просто не сме готови да жертваме живота си. Имаме и семейства, страхуваме се и за тях. Проблемът със защитните облекла вероятно ще се реши. Ние не сме готови и не искаме да подлагаме семействата си на риск. Ние сме контактни с тях и ако пробите са положителни ще се наложи да останем под карантина 14 дни”, казва Мариана Стоименова.
"А нямаме условия да останем затворени тук. Къде ще останем, къде ще спим? Все пак сме жени", добави нейна колежка.
"В момента в болницата разполагаме с едва 5 облекла, 5 очила и носим масчици", каза притеснено и друга медицинска сестра, която е била нощна смяна с доктор Иванов и заедно са приели въпросните 8 контактни лица на заразени с коронавирус, които още не са тествани.
Днес се очаква в медицинското заведение да пристигнат още 10 облекла. „Защитните облекла ще бъдат осигурени към 14:30 часа. Надявам се това, което са дали като обещание, да бъде изпълнено”, каза д-р Радостина Чернева след среща с ръководството на болницата.
Едно защитно облекло обаче може да се ползва от един човек и въпросните ще стигнат само за 24 часа.
У медиците в "Света София" има и друго притеснение - изобщо не са запознати как трябва да действат в настоящата обстановка. Дори не знаят кой и как ще прави тестовете на приетите в болницата контактни лица на установено болните с коронавирус. "Вероятно ние ще трябва да им вземаме секрет - с наличните предпазни мерки, с които разполагаме", добави доктор Чернева.
"Аз съм довечера нощна смяна и не съм сигурна дали за мен ще има работно облекло. Но аз съм принудена да си изпълнявам характеристиката на лекар. Не мога да откажа да дойда на работа. Но при положение, че нямам такова обликло, явно съм застрашена", обяви друга лекарка от белодробната клиника.

Източвици: Нова тв, "24 часа", Гласове