ГДБОП привика писател, защо призовал мачът "Левски"-ЦСКА, да се превърне в протест срещу властта...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов, автор на най-продаваната книга миналата година - "Задругата", е бил привикан днес с ГДБОП, за да даде обяснения за свой статус във Фейсбук.
В него той съобщава, че предстоящия в събота мач межда двата български гранда "Левски" и ЦСКА може да се превърне в протест за сваляне на правителството. Според Божилов, и в момента има огромно напрежение, и из социалните мрежи (основно сред футболни фенове) вървят призиви за "окончателен протест". Т.е. той може да се случи, и без всякаква организация.
Божилов е обяснил това на ченгетата, след което му е съставен "предупредителен протокол" да не прави повече така. Дадено му е било и да се разбере, че могат да го "арестуват за 24 часа", вкл. в деня на мача.
Как обаче биха арестували 30 хиляди души, които се очаква да присъстват, не е ясно.
"За мен това правителство е катастрофа за България, ако футболните фенове могат да го свалят, ще е благодат за страната ни..." - коментира Божилов.
Той се прочу миналата година, която още първата му издадена книга се превърна в бестселър.
Сега предстои нейно продължение, което ще излезе до месец, въпреки сериозни опити за възпрепятстването му от управляващите.
Самата "Задругата" предизвика фурор през 2019.
Тя излезе в началото на март, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)