Нинова с призив: Да се обединим срещу диктатурата! ГЕРБ искат да суспендират Конституцията

Да се обединим срещу диктатурата! ГЕРБ няма да се спрат пред нищо, за да си запазят властта.
Това заяви в студиото на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Относно искането за импийчмънт, Нинова смята, че това, което правят ГЕРБ с президента, е част от един тревожен процес - атака срещу всеки, който критикува правителството и опит той да бъде опитомен и спрян.
Отговорът на това нещо е само един - заедно срещу диктатурата и всички, които искаме свободна, нормална държава, да се обединяваме срещу диктатурата, категорична е Нинова.
Нинова обърна внимание на факта, че ГЕРБ имат намерение да променят Конституцията с цел да премахнат служебния кабинет. Тя цитира депутата от управляващото мнозинство Тома Биков, според когото "служебният кабинет е нелегимен" и думите на министър Горанов в "Панорама" в тази посока. "Това е посегателство срещу Конституцията, ГЕРБ искат да суспендират Конституцията" посочи Нинова.
Според нея ГЕРБ работят срещу втори мандат на президента Радев.
На въпрос дали снетото от него доверие към правителството е заявка на Радев за своя партия, Нинова отвърна, че това е последователно поведение на президента още от времето на предизборната кампания. "Той прави това, което е обещал, да критикува управлаващите, в страната има голяма напрежение, има протести в различни градове, по различни теми и президентът реагира на тези процеси", посочи Нинова.
"Струва ми се като поредната стъпка от неговото последователно поведение преди да бъде избран. Аз съм била до него през целия месец на предизборната кампания и знам всяка дума, която той е казал и обещал. Снемането на доверието от правителството е тежка, силна стъпка, но това е градация", каза Нинова.
Според нея, ако Радев направи партия, това ще е алтернатина на ГЕРБ, а не на БСП, но подчерта, че не бива да се спекулира с темата, че Радев ще прави партия: "Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия".
"Ние искаме оставката на правителството, подкрепяме президента Радев, имаме си собствена партийна програма и я следваме. Наша група участва във всички протести пред НС и в страната, и ще засилим това присъствие. Не съм съгласна с оценките и внушенията, че БСП губи всички избори през последните години - спечелихме президентските избори, увеличихме броя на евродепутатите си, категорична е Нинова. Убедено твърдя, че това е пътят и не трябва да променяме курса, допълни тя.
Председателят на БСП коментира и действията на новия главен прокурор Иван Гешев от встъпването му в длъжност.
"Г-н Гешев е много активен, това заслужава да се отбележи. Ще съдим тази активност по резултатите, които трябва да са осъдителни присъди. Когато видим този резултат, тогава вече може да кажем, че България е различна.
По повод забраната към съдия Андон Миталов да посещава САЩ заради корупция, Нинова коментира, че няма достатъчни основания за това. По думите й, някой е корумпиран, ако е получил облага, за да вземе някакво решение.
"Фактът със съдия Миталов е недостатъчен - така че твърдението, че той е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов да получи награда от президента Путин, е юридическо невярно и не звучи убедително", обясни лидерът на БСП.
"Унизително е отвън да се посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. От друга страна обаче, от министерството на правосъдието толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е малко прекалено. Нека първо се докаже вината му" , категорична е Нинова
По отношение работата на главния прокурор Нинова заяви, че те ще я оценят, след като актовете на прокуратурата завършат с осъдителни присъди. "Тогава ще кажем, че България е различна, сега имаме само една суперактивност на главния прокурор, но пътят до съда е много дълъг. Има събиране на доказателства за обвиненията, има процес, който също ще е дълъг, сега сме едва на 1/3  от пътя",  посочи Нинова.
Коментирайки вътрешните избори в БСП Нинова призна, че очаква много компромати и удари, посочи че към момента има издигнати около 20 номинации, от които най-изненадваща за нея е тази на Кирил Добрев, който е нейн зам.-председател в ръководството на партията. Тя призова партийните членове да се съсредоточат върху изработването на политики на БСП, на управленска визия за България на базата на стратегическия документ "Визия за България".
На въпроса на Георги Любенов какво я държи изправена в явните и тайни битки срещу нея и БСП Нинова отговори: Убедеността, че сме на прав път, че това, което правим е доброто за България - това ми дава сили да не допусна да се огъна".
Председателят на БСП съобщи и какви са изводите й след посещението в Брюксел и срещите с представители на върховните европейски институции.
"Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме - финансирането на различните държави, зелената сделка, инвестициите", обясни Нинова.
Тя заяви, че европейският прокурор Лаура Кьовеши ще дойде у нас през март, когато отново ще разговаря с представители на опозицията.
Потвърди се усещането ми, че българското правителство не защитава добре националните ни интереси там.
Партийният извод на Корнелия Нинова след посещението й в Брюксел е, че всички "лъжливи манипулации и внушения", че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни и европейската легитимация на левицата е затвърдена.

Епицентър