ГЕРБ напълно полудяха: Возиш съседа в колата - 10 години затвор...

Нелегалният превоз на пътници да бъде криминализиран, предлагат депутати от различни парламентарни групи, но основно от ГЕРБ.
Затвор от 3 до 10 години заплашва всеки, който без разрешение, регистрация или лиценз, извършва превоз, съобщава Монитор.
Наказанията бяха договорени от превозвачите с премиера Бойко Борисов на среща с основна точка за намаляване на обхвата на тол системата. За налагане не само на глоби превозвачите настояваха от години, но едва сега влизат в парламента.
По-леко ще бъдат наказвани, от 3 до 5 години и конфискация на МПС-то, нарушителите, които извършват превоз без разрешение, регистрация или лиценз. Упоменато е, че лиценза може да е издадено и по регламент на европейска институция.
По-сурово, с лишаване от свобода от 5 до 10 години, но и глоба от 5 до 10 хил. лева, ще бъдат наказвани провинилите се, ако получават от дейността си и значителни неправомерни доходи.
Записано е, че съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Същото наказание може да отнесат и сговорили се „нелегални превозвачи“, ако фалшифицират документ.
Припомняме, че досега шофьорите, работещи чрез платформи за таксиметров превоз или возещи пътници срещу пари с бусове, можеше да бъдат единствено глобявани.Най-много водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, отнасяха по 2000 лева глоба.
Но затвор за возене на хора вече е прекалено. То изразява управленската глупост на ГЕРБ - не могат да решат един проблем, и в резултат - въвеждат затвор за него...

ТрафикНюз