Нагли: Вместо да се разкарат, прогонени от огромен протест, те арогантно искат "оставки от опозицията"...

Начинът, по който водещите медии отразиха най-големия протест в последната една година, е срам за самите тях, и поредно доказателство защо сте на "сто трийсет" и не знам си кое място по свобода на словото.
Протест, на който основно се крещеше "Оставка" и "Мафия", бе изкаран като дребно-съсловен на малка група срещу една наредба.
Да, наистина първоначалната организация е била тази. Но резултатът надмина всякакви очаквания и изненада всички. Вкл. авторът на тази статия.
По същество се повтори ситуацията от 2013 г., когато бяха организирани протести срещу монополите, но те се трансформираха във вълна от анти-правителствени бунтове, които накрая изгониха Бойко от властта.
Точно същото е и сега. Ресторантьорите, и присъединилата се към тях партия "Възраждане", изобщо нямат потенциала да изкарат тези 5-6 хиляди души на площада. Пълно бе със свободо мислещи граждани, които по свой почин се бяха появили там.
Това личеше и от "жълтите жилетки", които бяха на 1 от 10 присъстващи. Ресторантьорите изрично бяха казали, че ще се обозначат с жилетки.
Дори да допуснем, че е имало и такива без жилетки, то със сигурност протестът далеч надхвърли съсловния интерес, и се превърна в тежка анти-правителствена демонстрация.
Почти никой не издигаше лозунги за "Наредба-18", макар че тя сама по себе си, е идиотска. Основното искане бе за цялостна смяна на властта и оставка на Бойко Борисов.
А МС и НС бяха буквално обсадени от 3 реда полиция, което доказва мащабността на протеста.
Всичко това, което трябва да е водеща новина, и Бойко да е принуден да коментира, бе пратено в късните новини, а Бойко никой за нищо не го попита. Той "светиня Му" не трябва да бъде докосван, не носи отговорност, недосегаем е.
Докато народът крещи "Оставка", той популира с това да не се меси в споровете на президент и прокуратура, все едно не е ясно на всички, че той е зад всичко. А на въпроса за мръсния въздух, препрати към историята на "Кремиковци", което е затворено от години. Значи като тогава е имало замърсяване, това е оправдание и днес да има, и България да е зарита от боклук. Правителството няма нужда да прави нищо. И не е виновно за нищо.
А наглата Даниела Дариткова в парламента, арогантна че са спечелили вота (голям подвиг), поиска някой от опозицията "да поеме отговорност". Един вид - Корнелия Нинова да подаде оставка, че не успяла да свали правителството. Нещо много им боде в очите тая Корнелия... А те са нагли, нагли, нагли, до самозабрава...
Но един от организаторите на протеста добре им го каза: "Хората като усетят в ума си, че нещо зависи от тях, че не са пасивни, а трябва да са активни, това като стане, няма спасение. И то се случва..."
А управата, ако продължава да наглее, лесно ще и сковем бесилки...

Добри Божилов, писател