Перник не е пожар, който се гаси с милиони, хвърляни от джип...

Бойко Борисов отново съзря заговор срещу себе си, и отново "комунистите". Странно защо, докато "кълне" комунистите, той сам заплаши с "Белене". Очевидно реабилитира един от символите на комунизма.
Но да се върнем на основното. Има ли заговор, иска ли някой да сваля Бойко?
Абсолютно не. В настоящия момент няма нито един политик в парламента, който да иска предсрочни избори. Бойко наистина усилено се клати, но това е заради абсолютната му некомпетентност и откровена глупост години наред. Което води до дезинтеграция на важни части от държавата. Системите започнаха да гърмят, след 10 години бойковизъм.
Иска ли Корнелия Нинова да сваля ГЕРБ?
Не.
Разбира се, тя се възползва от ситуацията, както би го направила всяка опозиция. Внася вот на недоверие. Но знаем, че до сега успешен вот никога не е имало. В същото време, Корнелия може да изкара хиляди хора по улиците, но не го прави.
Защо?
Много просто - БСП е в сериозен вътрешен разкол, предстоят избори за ръководство, както и разчистване на подривно действащата опозиция. В настоящия момент БСП няма интерес от избори. Тя реално се готви за редовните. До тогава Корнелия ще е разчистила станишевисти, дъбовисти, герговисти и всякакви подобни. И няма да са възможни удари под кръста, тип "Сергей на Евроизборите", които да подяряват спечелен вот на ГЕРБ.
Интерес от избори нямат Патриотите, които в убийствената прегръдка на ГЕРБ, не е ясно дали изобщо ще влязат в парламента. Дори да влязат, ще е с поне двойно по-малко депутати. За тях е твърдо по-изгодно поне още 1 година да съществува настоящото Народно събрание.
ДПС също няма никакъв интерес от избори. Появата на Доган преди Коледа по недвусмислен начин укрепи Бойко. ДПС, със задкулисното си участие в правителството, получава по-щедра отплата, отколкото ако е в официална коалиция.
Интерес от избори няма и Марешки, който просто няма да бъде в следващия парламент.
Т.е. от основните политически сили, никой не клати Бойко.
Има ли интерес Слави Трифонов от предсрочни избори?
Абсолютно не. Неговата партия още не е регистрирана, и всъщност самият Бойко има интерес от избори, за да изпревари надигането на Слави и да спечели нови чисти 4 години.
Проектът на Трифонов вече е минал 4%, но целта му е много по-голяма. И му трябва тази 1 година до 2021, за да достигне зенита си. Трябват летните концерти, които всяка година се правят. Трябва телевизията да утвърди аудитория. Трябва дори да се създаде партията, да се появят основните лица, извън Слави, които да започнат да извършват политическа дейност.
Ако сега Слави е на 7%, то след година ще е тройно нагоре - над 20%. Съвсем очевидно е и, че 7/8 не се възползва от ситуацията, за да бута Бойко.
Тогава какво се получава?
Получава се същото като 2013 г., когато спонтанен народен бунт изненада всички политици, и те едва го овладяха, за да спасят "системата".
Сега е същото. След 10 години бойковизъм, държавата просто е в разпад. Да не забравяме, че само преди месец изненадващото оставка подаде шефът на "Топлофикация-София", без никой да му я е искал. Системата е в дезинтеграция, възможно е всеки момент да "изгърми". Представете си ако спре парното, насред зима, какви заговори ще види Бойко. Но заговор няма. Има просто лоша политика, неслучили се ремонти и работа на "самотек".
Точно като в Перник. Където градът остана без вода, заради години наред герберизъм и откровена глупост в управлението.
Същото е и в Ботевград, и дори - във Варна. Съвсем възможно е голям град да остане без вода.
Да не говорим, че и енергетиката е във фактически фалит, който във всеки един момент може да експлодира.
Като докараш държавата до това състояние, разбира се, все нещо може да се случи, и да те свали от власт. Всъщност, неизбежно е да се случи. Трябва да се неподражаем късметлия, за да уцелваш всеки път "шестица от тотото" и да се измъкваш. Все някога няма да уцелиш и нещо ще се счупи.
И тогава, тогава няма да можеш да се спасиш с пари. Перник не е пожар, който се гаси с милиони, хвърляни от прозорците на джип. Ако ще и Рокфелер да дойде, като няма вода, и като има чисто технологични срокове за строежи на нова инфраструктура, няма какво да направиш.
Същото и навсякъде другаде.
Държавното управление е продължителен процес, с дългосрочно планиране. Трябва да се мисли отрано и да се вземат необходимите решения. Като не стане, ясно е какво се случва.
Бойко е изключително некомпетентен и направо глупав човек. Дори само страстта му да решава всичко еднолично е пълна идиотщина, просто защото лишава хората от инициатива и по места никой нищо не смее да направи сам. Всички чакат Бойко Борисов. И той като не огрее някъде, всичко тръгва на самотек, забравя се, и накрая гърми.
Управлението е делегиране на власт, а не лично упражняване. Но това човек с една книга как ли да му го обясниш.
България очевидно е към края на най-глуповатото и тъпоумно управление в историята си. Това ще са десетте години на срама и позора за нацията, че е допуснала подобно "нещо" да е начело.
И "нещото" няма да го свали никой. Глупостта винаги се сваля сама.
Но и това да разбереш се иска повече от една книга...

Добри Божилов, писател
04.01.2020