Позорът всички в Перник да си мълчат срещу Бойко, защото "той сега ни дава пари"...

Държавата е в абсолютна гротеска с едни от най-големите управленски провали, граничещи дори с престъпление, а спрямо правителство няма никаква критика, никакви разследвания, никакви "активни граждански позиции" и пр.
Цари оглушително мълчание?
Да оставиш 100 хиляден град без вода, при положение, че процесът е наблюдаем и видим години наред, е абсолютно престъпление. И то не е на някакви шефчета във "ВиК", защото е очевидно, че от подобни хора нищо не зависи. Престъплението е политическо. Язовирът се е празнил месеци наред, а Бойко Борисов си е траел, за да не излезе резилът преди местните избори. И да потъне не само Перник, а и София.
И този пожар не се гаси с 30 милиона народна пара, защото парите не се пият.
Съвсем отделен е позорът всички в Перник да си мълчат срещу Бойко, защото "той сега ни дава пари". Всеки един би ги дал. Тези пари не са негови, всяко управление би направило същото. Само където щеше да бъде "ново правителство", а не това, което е довело трагедията.
Защото ако друг  кабинет би докарал подобна криза, нямаше да има милост, улиците щяха да са пълни с протестъри, а "отговорните медии" да го съсипят. Но Бойко е недосегаем. Светец. Не трябва да бъде докосван...
Още по-голямо обаче е престъплението с вкарвания в България боклук за горене. Не знам помните ли, но години наред Стара Загора бе обгазявана и народът протестираше. Чудеха се от къде идва. Мислеха, че от близкия полигон. После обявиха, че било "от колите".
Сега става ясно от къде е - от мутренската практика да се гори боклукът на целия свят, срещу 60 евро на тон. Да се трови народът, да не се влага нищо в очистване, и парите - в джоба на бойковистите.
А позорът е чудовищен и защото горим дори боклука на... Нигерия.
Да припомним - Нигерия е африканска държава, в която има перманентна гражданска война. Не винаги много гореща, но периодично избухва. В Нигерия НЯМА еко-норми, няма инспектори от ЕС, ако иска може да си гори каквото реши, и никой няма да я спре.
Но ДОРИ НИГЕРИЯ СЧИТА ТОВА ЗА ОПАСНО И ОТРОВНО И ПРЕДПОЧИТА ДА ИЗНЕСЕ БОКЛУКА, И ДА СИ ПЛАЩА ЗА ГОРЕНЕ.
А ние - да го внесем.
Представяте ли си какво безумие е това? Дори пропаднала, корумпирана негърска Нигерия, мисли за населението си, и се отървава от боклука. Ние го горим на конвейер...
Това е гигантска далавера - вероятно за стотици милиони евро. При 60 евро на тон, и доказани милиони тонове (само едно от разрешителни е за 1,6 млн. тона), това е огромно изнасилване над здравето на българите, в полза на Бойко и мутрите му.
И какво?
Мълчание...
Бойко е недосегаем.
Случващото се е пълен позор за цялата плеяда от журналисти и общественици, от които се очаква да бъдат будната съвест на обществото. Очевидно всички те са подкупени от Бойко, и сега "си траят", белкем отмине заплахата за Вожда и за техните преводи...
На никое друго правителство това не би било простено.
Остава да се уповаваме само на две надежди.
Първата са социалните медии и така наречените "фалшиви новини", които единствени говорят истината и повдигат въпроса. Това е единствената останала гражданска съвест, която не е подкупена.
А втората надежда е по-голяма - понякога "мълчанието" звучи с такъв мощен глас, че надвиква всичко и срутва покварата дори по-добре от говоренето.
Вървим точно в тази посока, защото когато всички очакват Бойко да поеме отговорност, той ще я поеме накрая - дори ако трябва по болезнен начин. И мълчанието ще го обеси, въпреки че той са надява то да го спаси...

Добри Божилов, писател