6 линейки и 40 души в болница, след като Бойко пусна газ на протестиращите пред МРРБ...

Полицията използва лютив спрей срещу протестиращи заради водната криза в Перник, които се събраха пред Министерството на регионалното министерство и поискаха оставката на правителството, предаде БНР.
Беше направен опит за щурм на сградата.
Протестът е организиран от партия "Възраждане". Пред БНР лидерът й Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник:
"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни“.
След сблъсъците протестът се премести пред Министерския съвет.
Двама полицаи са пострадали при сблъсъците, уточниха от МВР.
"Участници в протеста пред МРРБ са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали /от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме/. Оказана им е медицинска помощ. Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство /лютив спрей/. Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата", гласи съобщението на МВР.
Исканията на протестиращите са: оставка на целия кабинет, не само заради водната криза в Перник, но и заради целия хаос в държавата. Пред МС движението е блокирано, има много повече полиция, а протестиращите са може би около 300 души.
Над 30 са пострадалите след използвания от полицията лютив спрей, съобщават от Спешната помощ.
На място са изпратени до момента шест линейки, като се насочват още. Част от пострадалите вече са откарани към Университетска болница "Царица Йоанна" в София.
Исканията на хората звучаха така:
"С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин“.
Много от хората са дошли от провинцията специално заради протеста пред регионалното министерство.

Източник: Епицентър 

БГНЕС:
Получен е сигнал за обгазени хора по време на протеста. 6 линейки са мобилизирани и се търсят още, за да окажат помощ на пострадалите. 40 души са обгазени, те ще бъдат транспортирани до ИСУЛ, където има очна клиника.
Към "Пирогов" карат един полицай с контузия на главата, той е пострадал при сблъсъка. На място от Спешна помощ са помогнали на 30 души, като са им капали капки в очите на място...