Арх.Игнатов: Планът на Бойко е лъжа, никъде в Европа няма готови тръби, трябват 40 дни само за производството им...

Бойко наду балон, че е "решил проблема на Перник", и замина за Давос да решава световните проблеми и да се снима с Иванка Тръмп.
И като всеки балон на Бойко, и този започва да гърми, в негово отсъствие.
Първо стана ясно, че НЕ СЪЩЕСТВУВАТ никъде в Европа въпросните тръби за 13-километровата "спешна отсечка" от Мало Бучино до Перник. Общинският съветник и бивш кандидат кмет арх.Игнатов обяве, че просто няма как да се намерят тези тръби. С "половин уста" същото каза и министърът на икономиката.
Освен това, въпросният тръбопровод не може да се изгради без проект, без инженерите да имат чертежи и да знаят кое къде да поставят. Не става по модела "пускаме един маркуч и сме готови". Перник е НАД София, което предполага помпена станция и изкачване на водата поне в първата част от тръбата. Това носи риск от обратно налягане (връщане на водата) и трябва останалата част от София да е изолирана, за да не се претовари и нейната доста разпробита мрежа. Т.е. не може без проект и без специалисти да са замерили и изчислили всичко.
С това обаче лошите новини не свършват.
Днес по телевизия БГ ОН Еър един от строителите на Рилския водопровод (изглеждаше около 80 годишен) каза, че тази тръба просто няма как да поеме повече вода. Има няколко "тесни места", които могат да се пръснат. Като най-голям риск посочи тръбата под Владайската река, където налягането може да стигне 40 атмосфери. Това може да "пръсне" старото съоръжение. За да се намали налягането са изградени паралелни съоръжения и то е свалено до 30 атмосфери. Но ако добавят още вода, ще се претовари.
Човекът каза, че целият замисъл е абсурден и е по-добре да карат вода с авто-цистерни, отколкото да стоят подобна тръба. Той също потвърди, че и да тръгнат да строят, няма да стане за 45 дни.
С всичко това става ясно, че Бойко отново цинично е излъгал, за да спечели още няколко седмици власт. И да ползва всичките и облаги - частен самолет, екскурзии в Давос, селфита, луксозни храни и пр. И най-голямото удоволствие - да обикаля с джип и да хвърля пари от него.
Но всичко това, подчиняването на цялата държава на интереса на един човек, единствено води до разруха. Не се прави каквото трябва и когато трябва, и системите една след друга гърмят. Самата криза в Перник е отново заради Бойко - за да спечели местните избори, не въведе режим навреме. Само и само - сакън да не падне Светиня му...
Той сигурно се надява Господ да го спаси - например с проливни тропически дъждове в следващите 45 дни. Но бедата е, че ако това не стане, няма само Бойко да го отнесе, а 100 хиляди души ще останат буквално без вода. Един прави безумията, хиляди плащат сметката...

Добри Божилов, писател
22.01.2020