Тръмп: България е пример за Германия. Купувате от нас страхотни оръжия

България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП. 
С тези думи си обърна президентът на САЩ Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов.
Думите му, произнесени в Овалния кабинет бяха по повод това, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16.
"България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза още президентът.
"Много харесвам Вашия премиер и с удоволсвие бих дошъл в България." Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред българските медии, след като посрещна министър-председателя Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом.
Близо 15 минути Тръмп говори пред медиите като изрази подкрепа за премиера и воденара от него политика в областта на отбраната.
България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп.
”За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.
Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с американския президент Доналд Тръмп премиерът Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.
Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.
Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.
Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна българския министър- председател Бойко Борисов на Южния вход на Белия дом. Двамата минават под бялата колонада и се отправят към Розовата градина, откъдето директно влязоха в Овалния кабинет.
Там започва разговорът им на четири очи, който по предварителна програма трябва да продължи 5 минути. След това двамата ще се отправят към съседен кабинет, където ще продължат разговорите между двете дегации.
Преди срещата Борисов се разписва в книгата за официални гости на Белия дом.
Премиерът Борисов с послание в Книгата за гости в Белия дом:
„За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората“.
Това написа министър-председателят Бойко Борисов в Книгата за гости на Белия дом след като бе посрещнат от президента на САЩ Доналд Тръмп.
„Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват“, пише още в посланието на българския премиер, оставено в Книга за гости. 

Източник: "Епицентър"