Шофьори и превозвачи обявиха "Бонус-малус" за грабеж - отстъпките са смешни - 25%, а раздувките - гигантски - до 400%

Новата методика за определяне на "Бонус-малус" по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е грабеж на застрахователите над автомобилистите в страната.
Това обявиха в четвъртък браншови организации на превозвачи и шофьори по повод проекта за въвеждане на системата, с която да се насърчат добрите шофьори и да се накажат нарушителите на пътя.
Поредните нови правила бяха  представени за  обществено обсъждане преди дни от Комисията за финансов надзор (КФН). "Методиката е изцяло лобистка и КФН, вместо да защити правата на застрахованите лица, се грижи да осигури повече приходи за застрахователите", коментира Христо Райков, председател на Българското обединение на шофьорите.
Методиката предвижда от 2021 г. застрахователните компании да предлагат до 25% отстъпки и да завишават с до 400% цената на полицата според индивидуалния профил на водача.
Т.е. фактически застрахователите искат да превърнат настоящите цели в базови (с формалната отстъпка от 25%), и единствено върху тях да се начисляват повишения (доста внушителните 400%).
Логичното е ако ще има увеличения до 400%, да има и съответните намаления - до 75% надолу на застраховката за изрядните. Така застраховката ще може да е 4 пъти нагоре - за неизрядните, и 4 пъти надолу - за коректните.
Това обаче не би уредило застрахователите, които повечето са откровени мутри. И в момента ГО работи на огромна печалба, а искат още и още да дерат хората.
Коефициентът ще се определя от това дали има през годината нарушения като превишаване на скоростта, неправилно изпреварване, шофиране в нетрезво състояние, отнемане на предимство и опасни маневри, за които получава наказателни точки. Заради тях застраховката може да поскъпне до 320%. За най-тежките инциденти като причиняване на смърт и телесни повреди на пътя цената на "Гражданска отговорност" се предвижда да скочи с 400%. Освен това в застрахователната полица се предлага да бъдат включени всички водачи на превозното средство, като размерът на полицата ще се определя от профила на шофьора с най-много нарушения.
Застраховката "Гражданска отговорност" неправилно се обвързва със спазването на Закона за движение по пътищата, обявиха недоволните превозвачи и шофьори. Според тях цената трябва да зависи единствено от това дали водачът е причинил пътнотранспортно произшествие, заради което застрахователят е изплатил щети. "В противен случай застрахователите ще трупат паразитна печалба само заради това, че клиентът е нарушил правилата за движение на пътя", коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
А приход от подобно нарушение има право да има само държавата - чрез налаганите глоби. Недопустимо е частен субект да печели пари от нарушението на закона от друг частен субект.
Недоволството е насочено най-вече към това, че за едно и също провинение се налага двойна санкция. "Нарушителят на пътя веднъж ще бъде глобен заради неспазване на правилата за движение и втори път за същото нарушение ще бъде наказан с по-скъпа "Гражданска отговорност", посочи Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.
От Българското обединение на шофьорите са сметнали, че ако едно семейство притежава примерно два автомобила с базова застраховка от 560 лв. и единият съпруг получи дори един-единствен фиш за превишена скорост с 20 км в градски условия, полицата веднага ще скочи с 420 лв. според предложената скала.
За същото нарушение малка фирма с пет автомобила, която в момента плаща 1300 лв. "Гражданска отговорност", ще бъде наказана с още 1300 лв. отгоре, при това за нарушение, направено само от един от шофьорите, независимо от "бонусите" на останалите му колеги. За големите транспортни фирми поскъпването на задължителната застраховка е още по-сериозно - с 39 000 лв. за компания с 10 камиона, за които в момента плаща 78 000 лв. "Подобна методика ще унищожи бранша. И без това не можем да намерим шофьори, всеки ден населени места остават без транспорт", предупреди Милтенова.
Според превозвачите, преди да наложи подобни рестрикции спрямо водачите, държавата трябва да се погрижи за по-качествени пътища. "Българският шофьор кара по най-калпавите пътища в Европа и с най-калпавата организация на движение. Има участъци, където само за половин час може да натрупате 3 фиша", посочи Йонко Иванов. Той припомни данни на Агенцията за безопасност на движението, според които в страната има над 70 участъка по републиканската пътна мрежа с повишена опасност за ПТП.
НОЖИЦА
Превозвачи и шофьори ще настояват пред КФН да се намали диапазонът между най-високите бонуси и най-високите малуси. "Никъде в Европа няма такава широка ножица. Ще предложим до 50% отстъпки и до 200% утежнения", заяви Христо Райков. Непропорционално е нарастването на бонусите и пропадането заради нарушения. Ако един водач в рамките на 12 месеца превиши скоростта с 20 км в час в градски условия един-единствен път, то неговият малус ще се равнява парично на ползвани бонуси от пет изправни водачи, посочиха от Българското обединение на шофьорите.

Източник: СЕГА, с редакции