Загубили сме завода на VW, заради книга... Виждате ли защо трябваше да я спрем...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Прекомерната свобода на словото и злоупотребата с него, е причината да не получим завода на Фолксваген. Това обяви основният преговарящ от българска страна - екс-президентът Росен Плевнелиев.
Причина е новоизлязлата книга "Задругата" на Добри Божилов, която сериозно оспорва атлантическите ценности, твърде патриотична е, отрича нетрадиционните семейства, и дори... представя Русия в добра светлина.
"Правителството знаеше какво ще стане, и се опита да спре тази книга. Но срещу нас се надигна вой до небесата, че налагаме цензура. Но виждате сега резултата. Тази книга обиди европейците, показа ни като не-надежден съюзник в НАТО, хората не ни вярват. Затова заводът отиде в Турция..." - каза Плевнелиев.
Той допълни и, че концепцията, че е имало "турско робство", каквато се развива в книгата, е предизвикала "неудобства" в Европа. Турция е изглеждала като толерантна страна, жертва на поредна "шовинистична" пропаганда.
"Пораженията са нанесени, но с Борисов сме твърди, че няма да позволим подобен провал отново. Тази "Задруга" сега и готвят продължение. Сигурно ще със същите разрушителни последствия. Няма да позволим да излезе. Нито тази, нито други такива книги. Не може хиляди работни места да бъдат губени, заради подобни "измислици"... - категоричен е екс-президентът.
Припомняме, "Задругата" е хитът на книжния пазар тази година.
Тя излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)