Шотландия пусна уиски, посветено на победата на Хан Крум над ромеите... Това е уважение... Наш Бойко само клечи...

След като по-рано тази година шотландската дeстилерия „Highland park" представи първата бутилка от лимитираната серия, посветена на легендарни моменти от българската история, на Whiskey Fest 2019 колекционерите на качествената напитка ще имат възможността да се сдобият и със следващата - „Highland park single cask България 811", посветена на победата на кан Крум над войските на Византия.
12-годишното „Highland park България 811" е второ издание от серията бъчви, селектирани и бутилирани специално за България. Уискито е отлежавало в първо пълнене шери Puncheon бъчва № 1642 от американски дъб, с алкохолен градус 64,4% и ще бъде представено за първи път на уиски събитието между 25 и 27 октомври в София.
Концепцията на шотландската дестилерия включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват три ключови победи на Първото българско царство. „Highland park България 681", която излезе преди няколко месеца, маркира годината, в която Византийската империя признава съществуването на българската държава след победата на прабългарите, предвождани от хан Аспарух, а предстоящата през 2020 г. „Highland park България 917" е посветена на триумфа на цар Симеон при Ахелой.
Проектът „Highland park single cask България", вдъхновен от факта, че нашата страна е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката пуска на пазара продукти с етикет на кирилица.
Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история.
Сериите, бутилирани само от една бъчва - Single cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията.

Източник: Десант