Арестуваха още един русофил - автор на книга, в която Русия е добра...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Още един русофил е бил арестуван за кратко по разследването за "руски шпиони". Това е Добри Божилов - автор на бестселъра на 2019 - "Задругата". Той е прекарал около 45 минути в Специализираната прокуратура, и е бил разпитван лично от Иван Гешев.
Причината за ареста е, че се разследват не само директни "шпионски действия", но и "други дейности от хибридната активност на Русия, вкл. книги, списания, предавания и пр., които създават позитивен образ на Русия".
В "Задругата" образът на Русия наистина е позитивен, макар това да не е централна тема. Става дума за ролята и в освобождението то турско робство, и за първата успешна руско-турска война, по времето на императрица Екатерина. Това е преди 250 години.
След разпита, Божилов е бил освободен, след като уведомил Гешев, че вечерта - в 19 ч. има представяне на тазгодишната "Алея на книгата". Ако отстъства от там, поради арест, би се получил скандал в литературните среди.
Авторът е звездата на годината, канят го навсякъде и книгата му широко се обсъжда.
"Задругата" се отнася до тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да закриля народа по време на робството.
Тя защитава традиционните ценности и ролята на семейството.
Задава и въпроса, ако българите тогава - в най-голямата тъмнина, са успели да се възродят, и да победят, нима това не е възможно и днес?
Отзивите са силно позитивни. Авторът е сравняван с Дан Браун и Умберто Еко.
Откакто е излязла през март е винаги в Топ 10 по продажби, а 6 седмици беше и на първо място.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)


Г.Н.