МВР: Клошар е запалил склада за книги... Вече е арестуван...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Бездомно лице с нисък социален статус е виновно за таз-нощния пожар край Пловдив, в който изгоряха хиляди книги, неудобни на властта.
Информацията съобщи току що вътрешният министър, на специална пресконференция, заради големия интерес.
"Няма никакво съмнение, нашите органи събраха достатъчно доказателства - това е виновникът. Не търсете политически подтекст и заговори. Ние не горим книги, и насърчаваме свободата на словото..." - каза вътрешният министър Младен Маринов.
Припомняме, снощи изгоря склад на фирма, захранващата местните книжарници.
Основният губещ от огъня е бестселърът на 2019 г. - "Задругата".
Най-вероятно причина за пожара е именно тази книга, защото предният ден авторът Добри Божилов е получил предупредително обаждане, а няколко дни преди това трима гербери се опитаха да го пребият в столично кафене.
"Изгорели са основно "Задруги". В момента в България има 5-6 бестселъра, и само те подържат по-големи наличности. Останалите книги са с по 15-20 броя на склад и няма какво да изгори много. Но от "Задругата" огънят погълна 2000 броя" - обясни собственикът на склада.
Според него, днес бусовете са щели да тръгнат към търговската мрежа.
Наши източници от ъндърграунда ни съобщиха, че палежът е дело на криминално проявени, зависими от властта - основно футболни хулигани, наркомани и дребни крадци. Официално обаче, МВР търси да набеди не тези свои слуги, които ползва често за подобни поръчки, а някой непотребен - например клошар.
Припомняме, почти всички пожари, които изгориха неудобни на ГЕРБ сгради (Царските конюшни, Тютюневите фабрики) се оказаха запалени от клошари.
"Задругата" е хитът на книжния пазар тази година.
Тя излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)