Исторически успех! Григор Димитров победи Федерер и отива на полуфинал на Ю Ес Оупън

Григор Димитров постигна впечатляваща и изумителна победа с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 срещу швейцареца Роджър Федерер и се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис.
Хасковлията на два пъти наваксваше изоставане от сет, но показа много здрави нерви, за да достигне до първата си победа срещу Маестрото и общо третото си класиране за полуфинал в турнири от "Големия шлем".
В мача за място на финала на турнира Димитров ще играе с руснака Даниил Медведев, който отстрани друг швейцарец - Стан Вавринка, след 7:6(6), 6:3, 3:6, 6:1.
Срещу Федерер Димитров започна сковано и притеснено, като загуби първото си подаване в мача и рано се оказа с пасив от 0:3 гейма.
Това предреши и изхода на първия сет, който бе спечелен от 5-кратния шампион в Ню Йорк за 31 минути. Григор обаче стабилизира представянето си във втория сет и успя да изравни резултата, като направи решаващ пробив в последния десети гейм.
Швейцарецът отново имаше инициативата в третия сет, когато спечели 4 последователни гейма, за да обърне от 2:3 до 6:3. В този момент 28-годишният му съперник, който започна турнира на 78-о място в световната ранглиста, не изглеждаше никак добре, но се справи и с този критичен момент.
Още в първия гейм на четвъртия сет Григор Димитров направи пробив, който след това успя да задържи с големия усилия до самия край на сета. Най-драматичен бе геймът, в който българинът сервираше за изравняването в мача. Тогава Федерер имаше пет брейкбола, но пропусна всеки един от тях и Димитров изравни с първата си възможност да стори това.
В този момент Федерер поиска медицински таймаут, но след него не изглеждаше по-добре. 20-кратният шампион в турнирите от "Големия шлем" допусна изоставане с 0:4 гейма много бързо и това позволи на Димитров да затвори сета, а с това и мача без абсолютно никакви проблеми след 6:2 и общо 3 часа и 10 минути игра.
"В първия сет бях нервен и търсех ритъма си. Казах си обаче, че трябва да остана в мача. Движех се добре и удрях добре топката, защото физически се чувствах в отлична форма. След втория сет усетих, че ако има дълги разигравания, ще печеля повече. Исках той да стои на корта максимално много време. Накрая вече Федерер със сигурност не беше в най-добрата си форма, но това може да се случи в 5-сетовите мачове. Едно от най-трудните решения бе да дойда на турнира без треньор. Но може би Щепанек и Агаси искаха да ме накарат да се събудя. Все пак ние много говорим с тях, така че вероятно те скоро ще се върнат. Знам играта на Медведев, той прави едно страхотно лято. Утре ще гледам да се възстановя и да се подготвя за мача срещу него", каза Димитров след срещата.
С победата Григор Димитров ще си осигури и завръщане в топ 25 на световната ранглиста.

Източник: БНР