Екатерина Захариева се надява България да произвежда японски автомобили

След като премиерът Бойко Борисов преди ден се ангажира България да привлече чуждестранна автомобилостроителна компания, дори ако не бъде предпочетена от "Фолксваген", днес вицепремиерът Екатерина Захариева изрази пожелание такъв проект да осъществи японски автомобилостроител.
"Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България", каза Захариева на среща с гостуващия в София неин японски колега Таро Оно, съобщи пресцентърът на министерството.
В България от 2006 г. работят предприятия на японската Yazaki Corporation – глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване.
Захариева отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на пряка авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.
Българският външен министър подчерта, че страната има много добри специалисти в сектора на високите технологии.
Тя изрази надежда, че по-големият бизнес потенциал между двете страни ще бъде разкрит и по време на предстоящия през септември съвместен бизнес форум в Токио, организиран от българското посолство, с подкрепата на министерството на икономиката и Японо-българската фондация.
Екатерина Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас - Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214.7 млн. долара. Външните министри сега бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж, двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал, се казва в съобщението.
Министър Коно подчерта ролята на България за запазването на стабилността на Балканите. Той заяви, че Япония ще продължи да си сътрудничи с България и за предстоящото ни председателство на Берлинския процес през 2020 г. заедно с Република Северна Македония.
Председателството на Берлинския процес "доказва, че България е ключов фактор за запазването на стабилността в региона на Балканите", заяви Таро Коно. Европейската интеграция на Западните Балкани е ключът към тази стабилност, добави той.
Таро Коно обяви, че Япония ще продължи да бъде партньор на България и ще работи заедно със страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Двете страни вече реализираха съвместно проект за превенция на природни бедствия и кризи в Северна Македония.
Двамата министри обсъдиха и въпроси от международния дневен ред – Северна Корея, Иран, реформата в ООН, Брекзит. В заключение министър Коно заяви, че очаква и българските атлети на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио и им пожела успех.