МВнР: За консулите не се изисква да знаят чужди езици...

Предложеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев трябва да знае два езика, но няма изискване на какво ниво.
Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред Дневник.
Според Закона за дипломатическата служба ръководител на задгранично представителство трябва да "владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за Организацията на обединените нации, или процедурен език, използван от Европейската комисия".
В Закона не е упоменато изрично изискване за нивото на владеене на чуждите езици, уточняват от пресцентъра.
В официалната биография на Пламен Георгиев, публикувана на сайта на Народното събрание покрай процедурата за избора му за шеф на КПКОНПИ в началото на 2018 г., е посочено, че той владее испански език на ниво А2 за четене, писане и разговор.
Георгиев бе одобрен от правителството да заеме поста по-рано този месец, без правителствената пресслужба да съобщи официално за това. Дни преди решението на кабинета пък Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж.
Той подаде оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София.
Новата длъжност
Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".
Основната месечна заплата се определя от Министерския съвет по предложение на министъра на външните работи, който определя индивидуалния размер на месечната заплата за заеманата длъжност, обясниха още от пресцентъра на МВнР за "Дневник".
За времето на задграничния мандат служителят получава освен възнаграждението си и командировъчни средства, а размерът им се определя с наредба на Министерския съвет в зависимост от държавата на командироване, дипломатическия ранг, длъжността на служителя и броя на членовете на семейството му, които го придружават в приемащата държава.
Колко българи ще обслужва
Автономните области, обслужвани от Генералното консулство, са Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови. Българите, пребиваващи трайно там, са 43 531 по официални данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 1 януари 2019 г., уточниха от пресцентъра на министерството.
Ден по-рано институцията обясни, че предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев пък ще заеме неговото място.
На въпрос на "Дневник" какви са мотивите за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на Външно министерство отговориха: "Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език".

19 минути