Писател преби 3 гербери, дошли да му се карат за книгата му...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
3 активисти на ПП "ГЕРБ" са получили "леки наранявания", в резултат на тяхна среща с писател, когото отишли да "посъветват" да се укроти малко в книгите си.
Става дума за Добри Божилов, който издаде наскоро "Задругата", превърнала се абсолютен бестселър. Книгата вече предизвика ропот в академични среди и сред посланици от НАТО, с това, че възстановява "турското робство" и позитивната роля на Русия в историята.
Тримата гербери отишли при Божилов и се легитимирали с картите си от управляващата партия, с която дали ясно да се разбере, че зад тях стоят МВР, Прокуратура, съд и всички държавни институции.
Те поискали да видят продължението на "Задругата", което Божилов вече анонсира, че ще излезе през декември. Това толкова скорошно издаване е в резултат на огромен натиск върху самия Божилов от хиляди читатели, които го питат "Кога ще дойде втората част?"
След като обяви във Фейсбук кога, както и че ръкописът вече е предаден за издаване, герберите се уплашили, че той може да предизвика нов фурор и да засили "пораженията нанесени на евро-атлантическите ценности от първата част".
След кратък разговор, писателят им казал, че България е свободна страна, никой не може да определя на авторите какво да пишат, и че книгата вече е готова.
Тогава герберите го заплашили с проверки от НАП, а при нужда - и с арест, като му посочили колко лесно се арестуват днес хора и се обявяват набързо за виновни по произволни престъпления.
Тогава Божилов станал от масата и казал, че разговорът е приключен, и с изнудвачи не разговаря.
За да не му позволи да си тръгне, един от герберите го хванал за ръката, и го дръпнал да седне обратно.
В този момент станало всичко. Божилов извил ръката на гербера и му ударил шамар.
Според юристи, подобно действие е напълно законно, защото агресията е била първо срещу него, и това е самоотбрана.
Другите двама станали да помогнат на първия, но писателят изритал един от тях в корема и той паднал на земята.
Като видели, че противникът е по-опасен от безобиден автор на книги, герберите си тръгнали.
Един от тях казал, че могат да пратят и хора, които "не говорят културно", и във физическото насилие са "по-добри от едно писателче".
Те обаче не подали жалба в полицията.
Пред наш репортер, Божилов обясни, че не е бил никого, а един шамар за нахално поведение е съвсем нормално наказание.
В книгите на Божилов обаче се говори за тайна българска организация, съществувала през турското робство, и практикуваща и старите български бойни изкуства. Той не пояснява до каква степен организацията е истинска, но мнозина читатели вярват, че не всичко в книгата е измислено.
Писателят преди години се е занимавал с източни бойни изкуства и има черен колан по айкидо.
"Това няма нищо общо. Айкидото е мек стил, който използва силата на противника. Шамари и ритници в него няма. Освен това, изучавах го преди 15 години, когато за последен път стъпих в зала..." - обясни Божилов.
"Задругата" е патриотичен роман, който връща самочувствието като обръща най-големите комплекси на българина в негова гордост. Той показва, че щом е можело в най-голямата тъмнина (турското робство), народът да намери светлина, и накрая да победи, то същото е възможно и днес.
Отзивите са изключително положителни - Божилов е сравняван с Дан Браун, Умберто Еко, Александър Дюма и най-добрите образци на световната историческа литература.
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...
Може да се поръча и он-лайн от ТУК:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)