Скандал! Медиите скриха най-престижната класация на книги, заради неудобен на властта писател... Той се извинява, че заради него страдат другите участници...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов  - автор на хита "Задругата", официално се извини, че заради него медиите са обявили бойкот на класацията на бестселърите на полугодието.
Припомняме, в събота най-голямата верига книжарници - "Хеликон", обяви резултатите от продажбите си за полугодието. Тъй като това е по същество най-авторитетната класация, тя винаги се отразява от медиите, и това може да се провери в предни години.
Сега обаче - пълно мълчание.
Вероятната причина е, че Божилов и "Задругата" са се озовали на второ място, и то няма как да не бъде отразено.
Самият Божилов е "забранена тема", защото книгата му е твърде патриотична, отхвърля неолибералния модел и говори за "рестарт на националното самочувствие".
Отзивите са силно позитивни, хората са вдъхновени като я четат. Макар че промоцията и върви основно в социалните мрежи, заради цензурата в официозните медии.
Ето "извинението" на Божилов:
Скъпи приятели,
Извинявам се, че заради мен, класацията на бестселърите на "Хеликон" не се отразява от нито една медия. Това е най-авторитетната ранглиста, защото се прави от верига-книжарници, които нямат сериозна собствена издателска дейност. В предни години винаги е отразявана. Но сега - абсолютна забрана. Защото няма как да не се отрази второто място на "Задругата", която "бърка в здравето" на елита и на неолиберално-оглупяващата народа философия.
Извинявам се на победителя Мария Лалева, че заради мен, не може да се чуе и за нейния успех. Извинявам се на Здравка Евтимова, която е на трето място, и която има огромна заслуга "Задругата" изобщо да излезе...
Извинявам се, че съм този недялан камък, но на 43 вече е трудно да ме ошлайфат и вкарат в калъп. Такъв ще си остана - недялан камък, който реже понякога..."

B.N.