И Елън Мъск, дето изстрелва ракети, няма суперкомпютър като на Бойко... България на глупостта и безумията...

България явно е обречена да я управляват идиоти. Абсолютна идиотка е еврокомисарката, ни която очевидно разбира от компютри, точно колкото Бойко Борисов разбира от футбол. Рита на 60 години като резерва в 3-та дивизия...
Абсолютен идиот е и самият Бойко, който ще профука 24 милиона лева за абсолютно безсмислен компютър, който просто ще стои и ще прашасва.
И когато ви казвам това, не го говоря от злоба, или защото не понасям мутрите. Говоря ви го, на база на факти. Вече имаме такъв компютър, при това 100 пъти по-маломощен.
И... за нищо не го ползваме.
Припомням, че първият "суперкомпютърен" политик е не Бойко, а неговия днешен първи приятел Станишев. Та през 2008 г.  той купи един суперкомпютър. Тогава беше сред 100-те най-мощни в света.
И до ден днешен не е ясно какво точно прави тази машина. Ние нямаме нито индустрия, нито наука, които да изискват подобни изчисления. Към настоящия момент, дори това безсмислено чудо на Станишев, стои неизползвано.
Сега го умножете по сто (в най-скромна прогноза) и ще видите как умножавате по сто едно безсмислие!
Големи фанфари бяха, ЕС щял да строи 8 "суперкомпютърни центъра". Голямата работа, голяма чест един от тях да е тук. Реших, че като ЕС иска да си троши парите, нека го прави (макар че и тези пари реално са наши).
Но какво се оказа? Технологичният пигмей Габриел не е уредила никаква евро-инвестиция тук. Защото две трети от парите трябва ние да ги дадем. България плаща 12 милиона евро, а ЕС - 6 милиона.
Като отчетем, че в подобни мега сделки има огромни комисиони, то може ЕС реално и нищо да не даде. Корпорациите ще му ги върнат под една или друга форма.
Ние ще си платим. 12 милиона за глупости.
Учудващо ли е, че толкова лесно стана всичко? Убиха ни илюзиите, че еврокомисарката ни поне може да уреди някакви пари за нас. Същата история като с Кристалина, дето изля милиони за възстановяване на Сърбия от наводнения, а за нас - нищо.
Това са нашите хора там - последният, който ще уредят, е България. "Сакън" някой да не си помисли "нещо", и да им се разклати топлото местенце.
Учудващо ли е, че Германия не се натиска за "суперкомпютър"? Същата Германия дето се кара ежедневно със САЩ, заради "Северен Поток-2". А ние - нашият поток го затрихме, не се караме за него, но ще купуваме суперкомпютър...
И видите ли - той щял да бъде по-мощен от този на НАСА!
Абе, ние колко ракети изстреляхме, та ще се мерим с НАСА? Да ви река, той и Елън Мъск, дето все пак нещо изстрелва, и той няма такъв компютър.
Но ние ще имаме.
Ще го сложим в тех-парка на Плевнелиев, та да прилича малко на "тех". Защото там тех-фирми почти няма, предпочитат да си наемат офиси в бизнес центровете. Защо ли? Сигурно защото и Плевнелиев, и Габриел, и Бащицата, са толкова "тех", колкото овцата е динозавър...
В същото време, в което купуваме суперкомпютри, вече готовата обсерватория в Рожен е в постоянен недоимък на пари. Изобщо не говорим какви са им комуникациите и как учени се занимават с проекти по "земеделски програми", за да финансират обсерваторията.
Защо в САЩ и в Китай имат суперкомпютри?
Защото им трябват. Като на някоя корпорация и е нужен, си го купува. Или на военните като им трябват, за да следят и анализират руските ракети, си купуват. Най-суперкомпютърната нация в света е Китай - защото е първа икономика, и има огромни нужди.
Случващото се в ЕС е пример за европейско скудоумие - да ги настигаме като купим и ние суперкомпютри :) Но то важното е да ги настигнем по нуждата от суперкомпютри, а не просто да накупим някакви "железа".
Скъпи съотечественици, нека се вдигнем, извадим Бойко и Габриел от кабинетите им, да ги заведем на един стадион, и да повикаме учениците на Пиночет да ги съдят. Преди да сторим това, все същото ще се случва - невиждани идиотии и разхищения, а бабите с по 200 лв. пенсия...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"
И, между другото - 20 години ИТ експерт...