Бойко ще отнема гражданството на писател, за да ни спаси от санкции от ЕС... Пишел твърде много срещу атлантизма и "ценностите на Европа"...

https://www.booktrading.bg/zadrugata
Писателят Добри Божилов, автор на бестселъра "Задругата", може скоро да се окаже човек, без никакво гражданство.
Това ще стане, ако влезе в сила заповед на Бойко Борисов за отнемане на гражданството му, заради "анти-обществена и анти-европейска" дейност.
Заповедта е издадена преди 3 дни, и в момента тече 14 дневния срок за обжалване.
Борисов обясни крайното решение с необходимостта "да се избегнат санкции от Европейската комисия", свързани с недостатъчната борба с "хибридни заплахи и пропаганда".
Случаят е безпрецедентен, по същество представлява нарушаване на принципа на свободата на словото, залегнал в Конституцията. Нарушението е както от Борисов, така и от ЕК. Всеки писател или гражданин, има право на каквито си иска позиции, и да пише каквото иска в книгите си.
Не така мисли премиерът: "Божилов е гражданин на ЕС, чрез българското си гражданство. Недопустимо е по този безобразен начин да ползва статута на гражданин, и да е критичен към общността".
Божилов обаче е българин по рождение, придобил е гражданството си преди да влезем в ЕС, и няма друго. Сега заради мнението му, че Русия има позитивна роля в историята ни, а атлантизмът предимно ни ограбва, ще стане "ничий човек".
Той обаче приема ситуацията иронично: "Като съм "ничий човек", не могат и да ме екстрадират никъде. Нямам друга Родина, където да ме пратят. Оставам тук, може би като някакъв вид не-човек - домашен любимец например".
Преди да стане това обаче, ще опита все пак да обжалва нареждането. Има шанс то да не мине в съда.
Припомняме, в началото на март, "Задругата" се появи на бял свят, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". А в Хеликон вече трета поредна седмица държи първо място художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)