Подадоха сигнал до Габриел за арест на Цветанов, заради подривна дейност на Евроизборите, чрез тролове...

Отворено писмо до еврокомисар Mariya Gabriel
Уважаема г-жо Габриел,
Обръщам се към Вас не в качеството Ви на водач на изборна листа, а в качеството Ви на европейски комисар по дигиталната икономика и общество.
Казвам се Кристиян Шкварек, кандидат за депутат в Европейския парламент. Окуражен от Вашата отзивчивост по повод на едно публично обръщение на Radan Kanev преди две седмици, сметнах че тази отворена форма е подходяща.
Съвсем не е и не бива да се счита под достойнството на един политик да разговаря публично със своите опоненти. Вие вече дадохте добър пример, но позволете да изпитам Вашата отзивчивост още малко.
Миналата седмица си позволих да се пошегувам във фейсбук с Вашия колега от листата Ви, г-жа Ева Майдел. За тази шега аз няма да се извиня, защото политиката не може да бъде само мили приказки, тя е също и съревнование. Във Фейсбук обаче има много граждани, които никак не могат да търпят някой да се шегува с политическите им любимци.
Те се надигнаха срещу мен с анонимния си гняв и докладваха публикацията, докато Фейсбук не я изтри и не блокира профила ми за 30 дни. 30 дни, тоест цялата изборна кампания аз ще прекарам откъснат от дълго събираната си аудитория и няма да мога да агитирам за себе си и да изразявам политически позиции..
Има мода такива хора (масово докладващи публикации) да бъдат наричани “платени тролове”, но аз бих искал да вярвам, че те са искрени поддръжници на своите кандидати и са мобилизирани от чиста политическа страст. Ала дори да допуснем докрай, че те са искрени, безкористни и спонтанни, пак не можем да си затворим очите пред такъв проблем. Тълпата може да е искрена в своята ненавист и гняв, но в демократичните държави ние не ѝ позволяваме да разкъсва нашите политически опоненти. При все това, в XXI век ние се сблъскваме с феномена на онлайн тълпата - озлобена и анонимна. Тя има на свое разположение не сопи и вили, а фейсбук бутони за докладване. Ако се съберат достатъчно много доклади, могат да блокират профила на политически кандидат като мен без особено усилие. И докато кандидатът се оправи с фейсбук бюрокрацията, кампанията вече е изтекла.
Вашият кандидат за президент на Европейската комисия, Manfred Weber, неспирно говори за защитата на нашата демокрация от онлайн заплахи - фалшиви новини, руски тролове, хакерски атаки и други плашила. Но в тази борба срещу врага отвън, Вие напълно забравихте за враговете на демокрацията отвътре. “Намесата в изборите”, това е заплаха, която идва най-напред от нас самите и се способства най-вече от неясните, анонимни и тромави правила на Фейсбук.
Затова аз ще подам жалба в ЦИК, но Вие добре знаете, че България няма нито правните инструменти, нито силата да се справи с тази глобална платформа, когато тя стане заплаха за демокрацията. Силата да стори това има Европейският съюз, но Вашите инициативи там се фокусират върху налагането на още цензура, както в случая с директивата за авторските права, вместо върху защитата на правото ни на свобода на словото и изразяването.
Вие сте, по закон, наш представител и застъпник пред глобалните корпорации и медийни платформи, когато те постъпват с гражданите като с нули и единици. Затова сега ви питам - към кого, освен към Вас да отнеса жалбата си? Има ли орган в Брюксел, който бди за нелегална намеса в демократичните избори? Който защитава конституционните права на кандидатите пред интернет платформите?
Моля да считате това писмо за официален сигнал от български гражданин към еврокомисар. И ако не е във властта и компетенцията Ви да решите такъв проблем, то как ще убедите гражданите да вярват в Съюза? А да Ви подкрепят за още един мандат?

С уважение,
Кристиян Шкварек

Коментар на редакцията: Така подадено, този писмо по същество представлява сигнал срещу Цветан Цветанов, който напълно се вписва в параметрите на "хибридна дейност срещу демокрацията". Той очевидно, чрез троловете си, манипулира изборите и вреди на едни кандидати, в полза на други. Именно да се бори с това, бе натоварена еврокомисар Мария Габриел от Европейската комисия, и и бяха дадени съответните правомощия. Т.е. сега би следвало да се задействат съответните инстанции и Цветанова да бъде отстранен (напр. чрез арест) до края на изборите. Както би се случило с всеки "руски" или друг неудобен трол. Ако има единни закони, разбира се...

(Публикацията е копирана от Фейсбук, редактирани са само имената на партиите, за да не се получи скрита реклама в рамките на предизборната кампания)