Adsense-top

Скандал в Брюксел! Не допуснаха българска книга на културен форум... Била "твърде патриотична", подронвала "европейските ценности"...

https://ciela.com/zadrugata.html
Скандал е избухнал тази сутрин в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
Квестори и полицаи не са допуснали до провеждащия се там фестивал на културата, българска книга, съвсем законно регистрирана и с планирано представяне.
Става дума за "Задругата" на Добри Божилов, която излезе преди 2 месеца и в момента е абсолютният бестселър на пазара.
Според евро-чиновниците обаче, има гласувана резолюция на Парламента, с която се забранява до изборите разпространението на определени книги, които са твърде анти-европейски или извършват "хибридни действия" срещу общността. "Задругата" е в списъка, защото е патриотична, а образът на Русия е позитивен.
Друг проблем е, че се възхвалява традиционното семейство, като символ на оцеляването на българската нация, което "дискриминира алтернативните ориентации".
Книгата няма да може да се покаже, а бройките са конфискувани и ще стоят под арест, докато минат изборите. След това изтича решението на Парламента, и би следвало да се върнат, но отново няма да да се позволи представяне пред публика.
"Задругата" е исторически роман.
Тя излезе за националния празник 3 март, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". А в Хеликон няколко седмици поредна бе на първо място в художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...