Фондация съди писател, заради отсъствие на poмu в книгата му...

https://ciela.com/zadrugata.html
Фондацията за защита правата на циганите "Рома Еуропа Просперити" е завела дело в Софийския общински съд срещу писателя Добри Божилов и книгата му "Задругата".
Причина е "твърде слабото присъствие на роми в книгата му, и унизителното им представяне, доколкото съществува". Фондацията оспорва също ползването на думата "циганин", и казва, че то, подобно на "негър" в САЩ, е обидно, и изразява дискриминация и лично отношение. Било "език на омразата", съобразно новия закон за ограничаването и.
Казусът много прилича на случая с Марк Твен в САЩ, където тръгнаха да премахват думата "негър" от книгите му, макар че по онова време тази дума точно като такава си се е ползвала, и е била масова. А писателят и хабер си е нямал от политическа коректност и от "правилните думи". Сега, когато него вече го няма, фондациите ще преформатират творбите му.
В България това е първи подобен случай. Съдът може да издаде заповед за спиране на разпространението на книгата, до произнасянето си. С оглед на бавните съдебни процедури, това би означавало фактическа забрана на книгата и изземване на тиража и от книжарниците.
Ако бъде признат за виновен, Божилов най-вероятно няма да иде в затвора, защото ще му е първа присъда, и ще е условна. Но ще трябва да заплати глоба между 10 и 15 хиляди лева.
Ще се наложи и да преработи книгата, в "духа на съвременните ценности" като въведе повече етническо многообразие, и изрази необходимото уважение към малцинствата.
Всъщност, в "Задругата" за цигани почти не се говори, съществуват само на едно място. Описан е случай как циганин не си свършил работата при подковаването на един кон и завлякъл собственика му. Това очевидно е обидно, макар подобни криминални случки да са съвсем достоверни - и тогава, и сега.
Припомняме, точно за 3 март излезе новата българска книга "Задругата". Това е най-родолюбивата книга от 1989 г. насам, а някои мнения са, че дори е най-доброто от "Време разделно" насам. За седмици се превърна в абсолютен хит и влезе в класациите "Топ 10" на книжарниците, като дори оглави някои от тях...
Чудесен подарък за 3 март. Така издателят я представи във Фейсбук профила си. И добави: "Бих искал всички български автори да могат да пишат така".
Но най-ценното в книгата е не авторът, а посланието. В нея се разбива митът за "липсващото турско робство" и фактически се провалят 3 десетилетия опити на да се напише нова история. Това логично предизвика гняв у страните, които се опитват да го правят - управляващите, соросоидните фондации и атлантическите формации.
Книгата отговаря на обществените очаквания "някой да направи нещо" и да спре случващите се абсурди с историята и с българското самочувствие. Очевидно е направено.
Значението на книгата е не просто, че е написана, а с това, че се приема добре от публиката. До момента са я прочели няколко десетки души, и отзивите са изключително позитивни. Т.е. тази книга е едновременно патриотична, но и интересна за четене. Това ще я направи влиятелна. Именно това влияние ще порази фалшификацията на историята.
В книгата се случва и нещо друго революционно - Русия е представена в положителна светлина. Нарушен е официалният канон тя да е единствено лоша и да е искала да ни увищожи.
"Ролята на Русия не е централна, но образът и е наистина позитивен. Това е така, защото това е единствената велика сила, която е направила нещо за освобождението ни", обясни авторът Добри Божилов. "Всички останали само са плели интриги и са се опитвали да извлекат ползи за себе си от събитията на Балканите и в Османската империя." - добавя той.
"Задругата" се очертава като абсолютния хит на книжния пазар през 2019 г., с рекордни "ранни записвания". Най-краткото и представяне е: "А какво ще правите като я прочетете? Ще я прочетете пак..."
Това е книга за надеждата, възникваща в най-голямата тъмнина.
Вярвате ли, че е възможно някой да мисли за България повече от за живота си, да и дава всичко за нея? И тя да побеждава, благодарение на това... Е, случвало се е...
Не можем да ви разкажем цялата книга, но се е случвало, и то в много по-труден период от днес. И в този период, приличащ изцяло на "черен", страната ни е постигнала своите победи. И те се дължат само и единствено на това, че някой може да мисли за народа, много повече от за себе си. И да отдава целия си живот на това...
В представянето на книгата от Издателството пише следното: "От Лондон през Истанбул и Виена до Москва, едно тайно семейство от безусловни верни помежду си българи, превежда народа през най-тъмния период от историята. Тайна задруга, съществуваща векове, гради своето дело из всички кътчета на Османската империя. Братство, основано на пълната липса на алчност и себелюбие, и на пълната отдаденост на мечтата за прераждане на България.
Това е книга за победата там, където най-малко бихте я очаквали. Победа сред тъмнината и привидното пропадане...
А като я прочетете...
Ще я прочетете пак... "
А авторът добавя: "Ако тогава е можело, защо да не е възможно и сега? И днес българи да мислят за България, повече от живота си, и да я изведат от Тъмнината..."
Това е книга за надеждата, която се е случила веднъж... И поражда нова надежда за бъдещето...
Книгата я има в книжарниците, и он-лайн ТУК:
Ozone.bg 
BookTrading

Г.Н.