ЕС прие списък със "забранени книги до изборите"... Били "пропаганда" и пречели на "свободната мисъл"... Има и българска

http://www.bookpoint.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-109801.htm
Европейският парламент току що гласува резолюция, която забранява списък от книги, за разпространение и четене до изборите. Аргументът е, че чрез тях се поставят под съмнение "общите ценности" на съюза и се прокарват алтернативни гледни точки, вкл. "хибридни въздействия".
Между книгите има и една българска, която излезе наскоро и влезе в класациите Топ 10 на повечето книжарници, като на някои места дори е №1. Казва се "Задругата" и в нея турското робство отново е именно "турско робство", а образът на Русия е позитивен. Също въздигнато е традиционното семейство, като фактор за оцеляване на българската нация.
Всичко това предизвика серия от скандали у нас, вкл. опити за спиране на книгата. Но сега въпросът очевидно се решава генерално - не само за България, а за целия ЕС.
Според докладчика - директорът на директорат "Хибридни политики в изкуството", Румко Ватайнен, налице са сериозни опити да се ползва творческата свобода, за да се прокарват интересите на Русия, и на други "вражески сили". "Не можем да позволим свободата на словото и на писателите, да вредят на съюза. Създаваното не са книги, а псевдо-книги с пропагандна насоченост. Като ги отстраняваме от пазара, ние помагаме на читателите" - обясни той.
Съгласно директивата, сега локалните правителства ще трябва да изземат и държат на склад всички тиражи на книги от списъка, до минаване на изборите за Европарламент. Според Ватайнен, така избирателите ще могат да гласуват "без манипулации, свободно и по съвест"...
Най-вероятно ще мине известно време, преди чисто формално нареждането да стигне до търговците, и комисиите на правителството да тръгнат да прибират тиражите.
Поради тази причина, в момента "Задругата" все още я има в книжарниците, и в он-лайн магазините:
Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, както е указано в главата му)