Писател ги разби: Защо в Испания думата е "робство", а не "съжителство"? И в Сърбия и Гърция е същото!

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов, автор на хитовата в момента книга "Задругата", направи на пух и прах всички провокации за "липсващото турско робство". Публикуваме коментара от блога му, без редакции: 
"Спорът за липсващото "турско робство" периодично избухва - вероятно може да се направи връзка с периодичното постъпване на грантовете по сметките на оспорващите го.
Но този въпрос има съвсем прост и необорим отговор. Нека не гледаме България. Нека погледнем другаде!
Например в Испания. Те 8 века са били под управлението на маврите, като то е сходно с това на нашите турци.
И там, както и тук, християните са били с ограничени права. Не са можели да заемат държавни служби, трябвало е да плащат повече данъци и пр. И там, както и тук, е имало периоди на ожесточаване, като всичи не-мюсюлмани е трябвало да сменят вярата си.
Онези, които не са искали - вкл. например евреи, са били прогонвани, а останалите - убивани. Т.е. нещо от типа на описаното във "Време разделно".
Испания нарича този период именно "иго", "робство", а не "присъствие" и "съжителство".
Ето, няма никаква България, няма пристрастия, няма национализъм и шовинизъм. Испанците го наричат по същия начин.
А учените категорично доказват, че християнството е оцеляло там, не заради някаква несъществуваща толерантност от ислямските владетели. А заради безкомпромисната битка на оцелелите християнски княжества и кралства, които лека полека започнали да изтласкват обратно маврите.
Т.е. думата в Испания е "робство", и то е точно такова по всички свои показатели.
Сходни са думите и в Сърбия и Гърция, които пък са били под турско робство, точно като нас.
Но, както един приятел във Фейсбук отбеляза, началото на всяка лъжа са сребърниците. Описано е в Библията и непрекъснато се повтаря..."

Добри Божилов
Автор на "Задругата" - книга, в която робството си е робство, а неолибералните лъжи са разгромени, за ужас на консуматорите на грантове...