Цветанов капитулира пред народния гняв: Предлагаме не амнистия на дълговете на вероизповеданията, а отсрочване!

На среща при премиера Борисов и след обсъждане с финансовия министър Горанов ГЕРБ дадоха заден по темата за опрощаване дълговете на мюфтийството, която взриви общественото мнение.
"Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на дълговете към 31 декември 2018 г., а да има отсрочване". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията, предаде Агенция „Фокус“. Заедно с него бе финансовият министър Владислав Горанов.
Според Цветанов всяка друга спекулация по тази тема е некоректно от тези политически сили, които претендират, че са системни и които винаги са говорили, че трябва да има разбирателство.
„Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповедания към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя - по никакъв повод нито ПП ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито Министерски съвет имат някаква договорка или извиване на страна от ДПС“, каза още Цветанов.
Всяка една държава поддържа своите малцинства и религии по света - годишно страната ни предоставя около 2 млн. лв. за всички български църкви към БПЦ, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
„И днес мога да заявя, че тези пари, ако бяха опростени, смятам, че всички вероизповедания в България щяха да започнат начисто“, изтъкна Цветанов по отношение на промените в Закона за вероизповеданията.
Според него Законът за вероизповеданията е придобил политически оттенък. Цветанов определи това като недопустимо, когато се говори за религия.
„Тук искам да кажа на тези политически партии, които се изказват, да си припомнят много внимателно протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема съответни дарения за Мюфтийството, за българските мюсюлмани и как дирекцията по вероизповедания ще опростява всички тези мита“, допълни Цветанов.
"Всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите, които са основни за дадената държава във всяка една точка по света. България не прави своите изключения. Годишно страната ни предоставя около 2 млн. лв. за всички български църкви към БПЦ“, каза още Цветанов.
С предложението за отсрочване на дълговете на вероизповеданията много ясно показваме, че търсим вариант за решение, а не казваме, че сме алтернатива без да правим такова, каза още Цветанов.
„БСП се заиграха с тази тема по един изключително непочтен начин. Те като парламентарна сила, която са избрани от техните народни представители, не смятам, че е редно да дават трибунки от техните партийни централи, а да дойдат тук и да защитават интересите както на тяхната политическа сила, така също и от техните избиратели. Не им прави чест, че всеки ден се занимават, за да провокират теми, които могат да отблъснат българските избиратели“, каза Цветанов. Той изрази надежда, че ПГ на ГЕРБ ще бъде подкрепена между първо и второ четене по Закона за вероизповеданията.
Попитан дали премиерът Борисов е решил ГЕРБ да направи такова предложение, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че лидерът на партията заедно с парламентарната група участва във взимането на всички решения.
БСП ги няма в смесените региони, ние сме единствената алтернатива там - всичко, което правят по Закона за вероизповеданията, е заради предстоящия им пленум, заяви още Цветанов.
Той подчерта, че ГЕРБ и ДПС имат представители кметове и общински съветници в смесените региони.
„Това не означава, че сме имали някаква договорка. Това означава, че имаме принципи, които ги спазваме и принципи, които ще продължим да спазваме. Тези, които искат да се заиграват с тази тема, те не влизат дори тук в парламента, където е истинската политика“, подчерта още Цветанов. Според него просто БСП имат предстоящ пленум, на който трябва да си определят лидера, който ще им води евролистата.
„Там страхът е толкова голям, че никой не смее да дойде на мероприятие, което е обществено, само и само да не бъде обвинен, че е дошъл. Между другото вчера имаше посетители от БСП, които влизаха. Видяхме се с колегите, поговорихме си. Действително хващат се за главата, не са доволни от това, което се прави, но това е решение, което е взела Корнелия Нинова“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Сега ще ми бъде интересно да видя каква ще бъде следващата опорна точка на БСП, защото в момента една тема, която те се заиграха, искаха да си я превърнат като основна тема, която да представят по време на изборите“, посочи Цветанов.
„Просто по тази тема да говорим по този начин, ставаше въпрос за 8 млн. лв. Да, това действително не са и малко пари, но когато говорим за едни, които са управлявали, които са направили енергиен проект за АЕЦ „Белене“, където са договорили без никакви споразумения и никакви договори да се закупят тези два реактора, страната ни да бъде осъдена, да плати държавата 1,2 млрд. лв, и тези днес излизат и са като морални стожери на обществото“, разкритикува БСП Цветанов.
Припомняме, че на 8 март на първо четене депутатите решиха регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях
Решението бе прието със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържал се“.
Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8,267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания. По-късно се разбра, че от тях около 8 млн. лева са дългове на Главното мюфтийство.
Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет  да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.
Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина.
Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...