Adsense-top

Арабски принц иска среща с Борисов, за спиране на книга... Пишело за "робство" и Русия била "позитивна"...

https://lexicon.bg/store/book/1100/zadrugata
Консулът на град Джакирурум у нас - Сюлейман Хосни, поиска среща с Бойко Борисов, за да бъде спряно пускането на пазара на "Задругата" - исторически роман, който връща понятието "турско робство" и представя Русия в позитивна светлина.
Книгата вече може да се поръчва от сайта на Издателството, а до седмица ще е в книжарниците.
Град Джакирурум се намира в Северен Ирак в област, извън контрола на правителството. Това по принцип е в кюрдската автономия, но кюрдите също не го владеят, защото населението му е предимно етнически турци. Т.е. това е някаква автономия в автономията - из хаоса на границата между Ирак и Турция, след края на Саддам Хюсеин.
Хюсни не говори от името на Турция, и турското правителство не е замесено. Реално обаче изразява интерес много близък до турския. Който е постепенно робството да се превърне в "съжителство", а изнасилванията и кръвния данък да станат "идилия".
Според дипломата, подобни книги "развалят отношенията" между двата народа, които бележели "непрекъснато подобрение".
Т.е. българите изчезваме, Турция се увеличава и поглъщането е само въпрос на време.
"Задругата" е написана от Добри Божилов. Тя разкрива неизвестни исторически факти за съпротивата на българите (защо ли е имало съпротива, ако не е имало робство). Показани са успехи и победи на народа ни, насред най-голямата тъмнина, тази която считаме за абсолютен позор, и предпочитаме да отвръщаме поглед.
Първите отзиви са изключително положителни...
Ролята на Русия не е централна, но образът и е наистина позитивен. Това е така, защото това е единствената велика сила, която е направила нещо за освобождението ни, обясни авторът. Всички останали само са плели интриги и са се опитвали да извлекат ползи за себе си от събитията на Балканите и в Османската империя.
Но тази позиция противоречи на официалния канон - Русия само да се хули, и да се изкарва враг.
Консулът е подкрепен и от няколко арабски петролни принца, които са дали да се разбере на Бойко, че ако не направи нещо, могат да се провалят много инвестиции, на които разчита.
В момента книгата може да се поръча от ТУК, а скоро и в книжарниците...

Г.Н.
(тази новина отговаря на профила на изданието, посочен в главата му)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...