Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Четете книги като тази, за да победим безпросветността и да възродим България...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
В момента, когато една българска книга се превръща в хит на пазара, е добре да си спомним какво каза Президентът Румен Радев само преди 6 месеца на честванията по случай 130 години от основаването на СУ. Препубликуваме информацията, от сайта на Президентството.
Припомняме, от около 10 дни на пазара е "Задругата" на Добри Божилов, която мълниеносно се превръща в бестселър, като вече се намира в класациите "Топ 10" на почти всички книжарници. В една дори е на първо място (Гринуич), в Хеликон е на второ (а според сайта за новата седмица ще е дори на първо), а в Ориндж и Сиела е на 4-то. В он-лайн магазина Store.bg е на първо място сред книгите и на трето сред всички продукти изобщо.
Книгата е уникално патриотична, връща турското робство, на мястото на "присъствието", а Русия е с позитивен образ, в противоречие с официалния държавен канон. Тя вече предизвика ропот сред атлантици и власт. А джендърската общност скочи, защото твърде много възхвалявала традиционното семейство и това било "дискриминация" спрямо алтернативните ориентации.
"Задругата" е книга за победата на българите в най-големия мрак. Време, от което предпочитаме да отвръщаме поглед. Ако е можело тогава, защо да не може и сега.
Литературният критик Силвия Недкова я нарече "възраждане на българския приключенски роман", за пръв път от Петър Бобев насам. Други я наричат "най-доброто в историческия роман от "Време Разделно" насам"...
Книгата я има в основните книжарници, може да се поръча он-лайн - напр. тук:  Хеликон.
А думите на Президента сякаш са точно за тази книга, като противовес на безпросветната власт. То сякаш е призив към народа да чете, и да чете точно тази книга, и други патриотични творби като нея...
Копирано 1:1 от сайта на държавния глава:

Румен Радев: Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината

„Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.“ Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България.
В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. „Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята“, обърна се Румен Радев към студентите.
 Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлката на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменно търсене на истината.
„Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения“, подчерта още в изказването си държавният глава. Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е „мантинелата“, която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществената. 
„Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството“, заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.
На тържественото събрание и концерт по повод 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.


Г.Н.
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, както е представен в главата му)