Академици поискаха от Бойко да спре книга - признавала турското робство, хайдутството и ролята на Русия в миналото ни...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Група от 17 академици и професори по история написа отворено писмо до Бойко Борисов, за това да бъде спряно разпространението на нова книга, която признава турското робство, хайдутството и ролята на Русия в миналото ни.
Според учените, текстът не съответства на историческите факти, а много хора са склонни да приемат художествените творби като истина. Това щяло да навреди на "преборването с митовете, наложени през комунизма, които създадоха лъжата, че сме били под "робство" и че 500-те години на Османската империя са били изключително лош период".
Книгата се казва "Задругата", неин автор е Добри Божилов.
Тя се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Академиците се надяват на поддръжката на Министерството на образованието, което провежда последователна политика по пренаписване на учебниците по история, с отпадане от тях на национално-освободителните борби, хайдутството и "робството".
"Усилието на цяло поколение учени може да бъде зачеркнато, ако се позволи на масово ориентирана литература да се разпространява и да внушава неверни послания. Малко хора четат научните студии и дисертациите, но хиляди могат да прочетат подобна книга. След това истинската наука ще се бори с години с последствията. За да не се стига до това, държавата трябва да не намеси и да не позволява подобни публикации..." - пише в писмото.
Премиерът по принцип не може да спира книги, освен при извънредно положение и застрашена национална сигурност. Турското робство и Възраждането вероятно са въпрос на турската национална сигурност, та Бойко Борисов би следвало да се произнесе, след като се допита до тамошните власти...
Книгата може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
Лексикон
Ozone.bg  
Booktrading

Г.Н.
(тази новина отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)