451° по Фаренхайт... Властта за пръв път изгори книга, която не и изнася... Вредяла на "атлантическата цивилизованост"...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
"451 по Фаренхайт". Помните ли тази книга и едноименния филм. Очевидно започваме да ги виждаме на живо. Днес в Пловдив, активисти на младежката организация на ГЕРБ публично изгориха първите 40 копия от "Задругата" - книга излязла преди 10-на дни, и вече вбесила властта.
Събитието при това бе широко прокламирано, в присъствието на почти всички медии от града на тепетата, които е всеизвестно, че се контролират от управляващите.
"Стъпката е малка, но е показателна. С малки стъпки се започва, накрая се постига голяма и завършена цел. 40 книги са малка част от тиража, но до няколко седмици ще видите много по-добри резултати" - така коментира Пеньо Пиронков - трети помощник-секретар на ГЕРБ в Пловдив.
А млада активистка каза, че това не е цензура, нито може да бъдат сравнявани с Хитлер, защото това не било книга, а "чиста пропаганда".
"Книга е нещо с художествена стойност, което образова хората и ги учи да стават по-добри граждани. Не всяка драсканица е книга, ние правим услуга на държавата с това "прочистване" - каза момичето.
Припомняме, веднага след излизането и, активисти на властта започнаха да я изкупуват от книжарниците, за да не може да стигне до хората. Като се отчете, че началните тиражи на нови книги са малки, то те са далеч далеч под възможностите на партийната субсидия. Днес очевидно се организира и първата "клада".
По-рано през деня, премиерът Бойко Борисов  обяви авторът на книгата за основна заплаха за България. Той каза, че тя застрашава членството ни в ЕС и като държавник се бори да ни спаси в "атлантическото семейство"  и да опази бъдещето на България.
"Тук една книга е станала фурор само за 1 седмица. Това не е книга, а е политически популизъм, тя затова се харчи, целта и е да ни извади от НАТО и ЕС, и да ни хвърли в лапите на Путин. И докато аз съм в Брюксел, боря се за България, вие ме занимавате с глупости като апартаментите на Цветанов." - каза ядосан Борисов.
И добави: "Мисля, че не е случайно всичко. Излиза книгата, народът започва да се опива от илюзиите на Източната мечка, и в същото време удрят Цветанов. Едната хибридна атака помага на другата..." - каза Борисов.
Припомняме, преди около 10 дни излезе нова книга, на име "Задругата", която още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". В една дори застана на първо място ("Гринуич"), а в Хеликон и Сиела е съответно на второ и четвърто място сред художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от Брюксел, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Може би това тревожи Бойко, да не намери народът изход от тъмнината, в която го държи...
Та "Задругата" ще ни вади от ЕС, Бойко се бори, не го занимавайте с апартаменти...
Ако ви се чете интересна книга, има я в книжарниците, може и он-лайн да се поръча, от ТУК...

Г.Н.
(Тази новина, отговаря на профила на изданието, посочен в главата му)