Джeндърu подадоха иск в съда за спиране на книга... Защитавала твърде много "традиционното българско семейство"...

Организацията за равенство на половете "ДЖЕРИМО" е подала иск в Европейския съд за противодействие на дискриминацията, срещу издаването на книга в България. Твърдят, че чрез нея се пропагандира твърде силно "традиционното българско семейство" и де факто се осъществява език на омразата срещу новите форми на семейства.
Книгата се казва "Задругата", и вече предизвика два скандала - първо с използваването на думата "турско робство", вместо официално задължителното "присъствие". След това се стигна до протест от атлантици за твърде позитивния образ на Русия вътре. Сега се включват и джендърите.
В исковата си молба те посочват, че "свободата на творчеството се използва за анти-прогресивни и вредни цели, и до отнемане на равни права на гейове, транссексуални, алтернативни течения и пр." Добавя се, че в ред европейски страни вече има дори не просто "трети пол", а по над трийсет различни пола. Европа е много напред в осъзнаването на модерността и такива книги се опитват да я върнат "векове назад", твърдят от "ДЖЕРИМО".
Сега съдът трябва да направи предварително разглеждане и да постанови дали книгата да се спре, докато се вземе окончателно решение. Ако има спиране, то ще бъде спуснато за изпълнение на местните полицейски служби, тъй като Европейският съд не разполага със собствени органи по принуда.
Автор на книгата е Добри Божилов. Тя действително представя в положителна светлина традиционното българско семейство, което е една от причините българският народ да оцелее във времената на робството. Русия има позитивен облик, макар и да не е централен герой в книгата. Обликът е позитивен, защото това е историческата Истина - тази Велика сила единствена е направила нещо реално за освобождението ни. Всички други единствено са плели интриги и са се опитвали да извлекат ползи от събитията на Балканите и в Османската империя.
Основното послание на книгата обаче не е семейството или Русия. Те са само части от много по-голям замисъл, който довежда народа да победа, точно във времето, в което мислим, че сме били на дъното. Време, от което предпочитаме да отвръщаме поглед.
Предварителните отзиви за книгата са много силни. Тя кара хората да се гордеят че са българи, описвайки неизвестни събития и нови факти от времето на робството, за които никой и не е подозирал. Това е книга за победа в най-голямата тъмнина, която поставя въпроса - ако тогава е можело, защо да не може и сега...
А какво ще правите като я прочетете. Ще я прочетете пак.
Предварителните записвания с отстъпка 20% са ТУК...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...