Млад писател се скара с МОН - пишел за "турско робство" и "бунтовници", размътвал съзнанията на децата...

Група от 17 академици и професори по история написа отворено писмо до Бойко Борисов, за това да бъде спряно издаването на нова книга, която признава турското робство, хайдутството и ролята на Русия в миналото ни.
Според учените, текстът не съответства на историческите факти, а много хора са склонни да приемат художествените творби като истина. Това щяло да навреди на "преборването с митовете, наложени през комунизма, които създадоха лъжата, че сме били под "робство" и че 500-те години на Османската империя са били изключително лош период".
Книгата се казва "Задругата", неин автор е Добри Божилов.
Тя се намира в печатна фаза, и още не е излязла, но интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Академиците имат поддръжката на Министерството на образованието, което провежда последователна политика по пренаписване на учебниците по история, с отпадане от тях на национално-освободителните борби, хайдутството и "робството".
"Усилието на цяло поколение учени може да бъде зачеркнато, ако се позволи на масово ориентирана литература да се разпространява и да внушава неверни послания. Малко хора четат научните студии и дисертациите, но хиляди могат да прочетат подобна книга. След това истинската наука ще се бори с години с последствията. За да не се стига до това, държавата трябва да не намеси и да не позволява подобни публикации..." - пише в писмото.
Премиерът по принцип не може да спира книги, освен при извънредно положение и застрашена национална сигурност. Турското робство и Възраждането вероятно са въпрос на турската национална сигурност, та Бойко Борисов би следвало да се произнесе, след като се допита до тамошните власти...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...