Скоро ще видим гръмването на един от най-големите американски балони - Елън Мъск... А след него и цялата им бутафорна икономика...

Елън Мъск направи пореден супер-популистки ход, но този път той изглежда сякаш отчаян и ще да е сред последните преди пълния крах.
Той обяви, че освобождава "всички патенти" на "Тесла" за свободно ползване по света. За да не пречел да се развива еко-икономика и чисти автомобили.
Това е абсолютно същата бутафория като изстрелването на кола в Космоса и попмозното явяване на Мъск на среща на американските военни. Където офицери угоднически го питаха би би изстрелвал военни спътници, а той отговори: "Ако е за сигурността на страната ни, Да"... И беше шумно аплодиран.
Всъщност, Мъск се чуди как да финансира космическата си бутафория "Спейс Екс" и ако захапе военните поръчки, ще му дойде добре. Той има нужда от военните, а не те от него.
Но да се върнем на Тесла и нейните патенти.
Какво точно е патентовал Мъск?
Нищо.
Концепцията за автомобил на акумулатори е една глупост, противоречаща на законите на физиката. Отхвърлена още преди 30-40 години, когато стана ясно, че истинските работещи елекро-коли ще бъдат тези на водород. И се изчакваше развитието на водородните клетки (вместо акумулатор).
"Великият иноватор" Мъск вкара 1 тон акумулатори в автомобил тежащ 1 тон, и с това изкарва 200 км. пряко сили, си със супер икономично каране. След това трябва да зареждаш минимум половин час, и то ако приложиш унищожаващото батерията "бързо зареждане". Но половин част, срещу 5 минути да заредиш дизел или бензин, в едно с плащането.
Представете си отиване до морето, на средата - Пловдив - огромни опашки от тролеите на Мъск чакат презареждане...
В "Тесла" няма нищо друго, няма никакво ноу-хау. Кола на акумулатор. Т.е. глупост.
Това нещо изобщо не може да се патентова, просто защото е много стар замисъл.
А ако Мъск е патентовал цвета на седалките или заоблените фарове, това със сигурност е "фундаментално откритие".
Та така - Тесла - една от многото "Понци-схеми" на Мъск вероятно е към края си. И самият Мъск прави пореден PR с великодушното освобождаване на патентите.
Всъщност, чисто формално, дори това е закононарушение. Патентите не са негови, а са на компанията. Тази компания има акционери. Такова безразборно разхвърляне на интелектуална собственост е престъпление спрямо акционерите. Т.е. Мъск си е за арест.
Разбира се, ако изобщо има значими патенти. Ако са на стойност 10 хиляди долара, никой няма да го арестува, просто защото за такива "щети" няма да има особено наказание.
"Тесла" е един балон. Той ще гръмне, просто защото продава продукт без стойност. Автомобилът на акумулатор не е автомобил, той не изпълнява достойно основната си функция - да вози безпроблемно от точка А до точка Б. Доказаха го многобройни тестове, вкл. на "Топ Гиър".
Този продукт без стойност обаче е увлякъл десетки милиарди пари на инвеститори. И ги е погубил.
Точно както бутафорната американска икономика, не произвеждаща нищо, се крепи на производството на долари, които целият свят е длъжен да ползва.
Мъск си отива, а въпрос на време е да го последва и останалата глупост, както и най-вредната империя в човешката история...
Рухне ли икономиката, всичко рухва, никой не се е спасил от това...
А на картинката виждате история от Русия - добрата стара социалистическа "Волга", дърпа "Тесла". Ами то при минусови температури, акумулаторна машина просто няма как да отлепи. А в САЩ в момента е и по-студено от в Русия. Минус 51 градуса са си. Как ли се справят собствениците на "Тесла"... :)

Добри Божилов
07.02.2019

2 коментара:

  1. Да предположим, че колите отхвърлят течните гориваи минат на електрически двигатели, захранвани от акумулатори.
    Нуждата да бъдат зареждани ежедневно, означава към енергопреносната мрежа да бъдат прикачвани допълнително голям брой консуматори. Ами, че тя няма да издържи. Така, че и тая работа ще излезе кьор фишек. Най-много тук там да има по някоя електро кола като атракция, но не и с решаваща роля в индивидуалния транспорт.

    ОтговорИзтриване
  2. Отивайте в Китай да видите дали е кьор фишек. Там от няколко години автобусите са електрически и не са с прости акумукатори а индукционни. Имат системи за зареждане от движението на колелата. И още куп системи за икономия на електричество. Събудете се, света вече никога няма да е същия.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...