Глобален тиранин ли са САЩ? Вижте нова дело в Ню Йорк и ще разберете - твърдо "Да", целият свят е длъжен да спазва техните закони...

В момента в съд в Ню Йорк е заведено дело за 60 милиона долара, свързано с разграбването на КТБ.
Вътре са привлечени като обвиняеми Пеевски, ПИБ и пр. Обвиняема е и Българската Народна Банка, както и руската банка ВТБ.
Искът е от частни лица и представлява спор на едни мафиоти с други за "едни пари". В тази си част, няма какво да го коментираме. Тяхна работа е да си се съдят.
По-важно е друго - постановлението на съда, с което допуска разглеждане на делото. В него ясно личи глобалната арогантност на САЩ, които се имат за господари на света.
Съгласно решението на съдията, подсъдни в САЩ са не само деяния, извършени в САЩ, но и "имащи влияние на територията на САЩ".
Именно това е причината например БНБ да се озове като обвиняема, въпреки че тя няма дейност на територията на САЩ.
Ситуацията е пълен абсурд, от гледна точка на международното право. Излиза, че подсъден на американския закон е всеки, който направи нещо, което засегне САЩ.
По същата логика, излиза че България може да съди всеки американец, който направи на американска територия, нещо което ни засяга. Например ако се извърши финансова операция на "Уол Стрийт", която намали цената на нашия дълг, правителството ни ще претърпи загуби при емисията. И можем да съдим съответния брокер!
Разбира се, това няма да стане. Защото българският закон не важи в САЩ.
Но американският трябва да важи в България! И не само тук. И в Русия, навсякъде по света!
Подобно мислене, основано на "американската изключителност" и на възприемането на останалия свят като добитък, това е именно имперското мислене.
И когато се чудим защо периодично екстрадират българи в САЩ, без никога да са стъпвали там преди това, ето по тази причина - американците искат техните закони да важат по цял свят, и светът да ги изпълнява.
И го постигат на доста места като България - където правителството е марионетно, висши представители на управляващата партия ходят на "молитвени закуски", а дори синът на шефа на опозицията е на работа с огромна заплата в банка в САЩ.
Ето затова ще ни екстрадират като телета на заколение...

Добри Божилов
06.02.2019