Adsense-top

Руска атомна подводница се крие месец до САЩ... Никой не я забелязал...

Руска атомна подводница, която може да носи на борда си крилати ракети с голям обсег, останала скрита цял месец в Мексиканския залив.
За нейното пребиваване там станало известно едва след като напуснала района.
По думите на Бил Херц, известен с близостта си до Пентагона журналист, става дума за атомна подводница от клас "Акула", която е смятана за една от най-тихите и неуловими.
Фактът, че тя останала незабелязана в Мексиканския залив "предизвиква безпокойство", признават американски официални лица.
За последните три години това е първият случай в който руска "Акула" се приближава до бреговете на САЩ. Тя се е намирала там няколко седмици през юни и юли.
За последен път преди този случай две такива подводници били забелязани през 2009 г. до Източното крайбрежие, пише журналистът.
Той припомня и за прелитането на руски стратегически бомбардировачи в непосредствена близост до въздушното пространство на САЩ по-рано през годината.
Пентагонът заяви тогава, че разглежда прелитанията като обикновени учения и не изпитва никаква тревога.
Този път официалният представител на ВМС на САЩ отказал да коментира съобщенията за руска подводница в Мексиканския залив, съобщава РИА"Новости".
Руските издания не изключват изтичането на информацията да има връзка с предстоящите съкращения на бюджета за отбрана на САЩ заради общия държавен дефицит.
САЩ планират да намалят разходите на ВМС и авиацията за борба с подводници.
Руските подводници от проекта 971 "Щука Б" ("Акула") са многоцелеви подводни съдове за борба с надводни и подводни цели на противника.

Източник: Вести.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...