Adsense-top

Премиерът и вицето му Захариева бъркат Черно с Азовско море...

Вопиюща липса на географска ориентация и то за родното ни Черно море демонстрираха премиер и неговото вице, което кой знае защо се води министър на външните работи.
Според Екатерина Захариева навлизането на украински военни кораби, прихванати от руската брегова охрана и впоследствие задържани с екипажите си, се е разиграло в Азовско море.
Истината обаче е доста различна – инцидентът е в Черно море. Корабите не са минавали под Керченския мост, който разделя нашето от вътрешния за Русия и Украйна Азов. Там движението бе препречено в деня на драмата от московски танкер.
Достатъчно е да се прочетат дори само украинските позиции и е лесно да се види, че корабите са плавали от Одеса – главното черноморско пристанище на страната към Мариупол – главния й азовски порт.
Външният министър Захариева показва и друга неграмотност. Тя цитира договор от 2003 г., но той, както 19 минути вече писа, е денонсиран от самата Украйна.
Именно заради това едностранно прекратяване на споразумението, тя вече не ползва старите коридори за движение в руската акватория.
А нейните кораби се отклоняват на 50 км на югозапад от тях, т.е. към териториите, които и преди 2014 г. са под руски флаг – към срещуположния на кримския бряг.

19 минути

1 коментар:

Кажете си мнението...