Adsense-top

Как гениалният Стамболов искаше да ни върне формално под турска власт, но да получим Македония, без един изстрел...

Нещо интересно да на река на макетата. Преди Балканските войни, макета не е имало. Под "маке" се разбира българин от Македония. Едва после сърби и гърци ви асимилират.
Но друго да река. Имало е един голям български държавник - Стефан Стамболов. И той НЕ Е ИСКАЛ ДА ВОДИМ ВОЙНИ С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. Той е знаел, че така ще стане - ще се скараме със сърби и гърци, и ще загубим.
И той е искал, България и турците да се разберат помежду си, и да не месят Великите сили. Предложил е България да се върне формално под турска власт, а турският престолонаследник да стане бейлербей на целите Балкани. В замяна - трябвало е султанът да придаде Македония и Одринско към България. Т.е. тя да стане вече не Княжество, каквото е била, а автономна област (подобна на Източна Румелия).
Султанът е отказал, защото рекъл "А може ли тая автономна област да си легне вечер бейлербейство, а да се събуди независима държава". И така планът на Стамболов не станал.
Ама защото бил приятел с турците, постигнал много - султанът разрешил стотици български училища и църкви в цяла Македония. Гърците и сърбите фучели, ама султанът казал: "За мен е важно Стамболов да се не разлюти".
Всички тия черкви и училища, големите свободи, които са дадени в тия земи, те позволяват да се вдигне Илинденско-Преображенското въстание.
А българските управници след Стамболов, взимат грешното решение да воюват, и започват да се въоръжават.
После ни бият (не може да си сам срещу всички и да не те бият).
А българите в Егейска Македония стават гърци. Вие край Вардаро първо ви правят "прави сърби" (проверете документите за това). След Втората война решават да ви правят "македонци".
Ама за Стамболов исках да ви кажа - ако беше той останал, сега щяхте да сте българи в Северна Турция. Нещо като кюрдите на юг. Ама понеже има Българска държава, нямаше да ви мачкат така.
Вместо това - загубихме ви, и ви претопиха... Аз не искам никой дето се чувства македонец, насила да го правим българин. Така бихме станали като тия уроди, дето от българи ви направиха македонци. Ние - българите, не трябва да сме уроди, трябва да сме добри, и Господ ще ни награди накрая...

Добри Божилов, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...