Adsense-top

Нов закон! Слагат Валери Симеонов начело на Съвета за хората с увреждания...

Вицепремиерът Валери Симеонов ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания.
Това се предвижда в Проектозакона за хората с увреждания, който влезе в дневния ред на Социалната парламентарна комисия. 
Създават се областни съвети за правата на хората с увреждания.
Текстовете от законопроекта бяха представени пред депутатите от социалния министър Бисер Петков. Според проекта Националният съвет ще се ръководи от ресорния вицепремиер. Такъв в момента е Валери Симеонов.
Припомняме, неговото изказване за майките на деца в неравностойно положение предизвика масово недоволство. На 16 октомври той определи майките на деца с увреждания като: “група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях”.
По-рано през деня – 24 октомври, Валери Симеонов се извини.
Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на Валери Симеонов още в петък.
Тогава и Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: “Стига с този театър”.
Президентът също коментира изказването на вицепремиера като заяви, че безконтролната власт ражда цинизъм.
Според проекта, новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания, обвързана вече с линията на бедността, ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.
От 1 януари 2020 г. се предвижда финансирането на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването, като се въвежда нов механизъм за тяхното финансиране и предоставяне (в натурално измерение), както и стандарти за качеството им.
Въвежда се нов вид оценка на потребностите на хората с увреждания, съобразена с индивидуалните потребности. Заключенията от индивидуалната оценка ще са задължителни за всички органи.
Предвижда се да се създаде нов специализиран орган за хората с увреждания на бюджетна издръжка към Министерския съвет, който ще отговаря за индивидуалната оценка от 1 януари 2021 година. До тази дата задълженията му ще се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане и Агенцията на хората с увреждания.
Омбудсманът Мая Манолова подкрепи проекта на Закона за хората с увреждания. Работихме сериозно, динамично, имахме разправии, скандали, сълзи, спомни си тя в комисията. Въпреки това се е стигнало до обединение по темата. Според нея проектът не е съвършен и не е идеален. Но недостатъците можело да се коригират между първо и второ четене.
Проблем е реформата в медицинската експертиза. Докато тя не се случи, това бил най-добрият проект. Неотстъпление от нито едно наше искане, каза Манолова. Слагал се ред в сектора, който е важен за хората с увреждания. Тя е доволна, че промените ще влязат в сила от 1 януари.
Според Георги Гьоков от БСП ключов фактор за интеграцията на хората с увреждания е реализацията им на пазара на труда. Той недоумява защо работодателите са против квотите за наемане на хора в неравностойно положение. Социалистът е притеснен, че в по-голямата си част проблемите на хората с увреждания ще останат и след приемане на закона. Бързо трябвало да се приеме правилникът за прилагането му.
Светлана Ангелова от ГЕРБ изтъкна, че са направени разумните компромиси. Необходимо е да има реформа за хората с увреждания, категорична бе тя. Стъпили сме на правилната писта за решаване на проблемите на хората с увреждания, изтъкна Ангелова.

Източник: Нюз БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...