Adsense-top

Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен, министър Петков да поеме отговорност

Социалното министерство се отказва от разписването на личната помощ в отделен закон, както и от голяма част от предложенията на протестиращите майки, заложени в проекта на закона за хората с увреждания.
Това стана ясно от изявление на националния омбудсман Мая Манолова, часове преди заседанието на Съвета за интеграция на хората с увреждания, на което ще бъде обсъден проектът, преди да влезе за гласуване от правителството и парламента.
Манолова посочи, че в обновения вариант няма промяна в начина на отпускане на помощните средства и медицинските изделия, а създаването на орган, който ще оценява потребностите на хората с увреждания, е отложено за далечното бъдеще.
„Отпада личната помощ, отпада фондът за достъпна среда и лична мобилност, отпада фондът „Трудова заетост“, отпада подкрепената заетост, финансирането по проекти на организации на хората с увреждания.
Всичките ни бележки по отношение на това, че трябва да се предвидят здравни осигуровки на хората, които отглеждат човек с тежки увреждания и други осигуровки, така че да не са извън системата, не са взети предвид. Нищо не се променя по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Новият орган се оставя някъде далеч, много далеч в бъдещето“, посочи омбудсманът.
 „В крайна сметка това не е една имитация на реформа, това е подигравка. Редно е и е честно социалният министър да каже кой го е накарал да осакати закона. Нека той си понесе отговорността и да каже“, призова Манолова.
На 2 октомври майките отново излизат на протест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...