Adsense-top

Гранитски: Нови опити на държавата за контрол над даренията за Църквата и разклащане вярата на българското общество

През последните 30 г. се правят нееднократни опити Църквата да бъде обезсилена и вярата на българското общество да бъде разклатена, припомни издателят.
Налице са нови опити за контрол над даренията за Църквата. 
Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ издателят и общественик Иван Гранитски по повод приетите на първо четене законопроекти за промени в Закона за вероизповеданията. 
Той припомни, че през последните 30 г. се правят нееднократни опити Църквата да бъде обезсилена и вярата на българското общество да бъде разклатена. 
„Една част от поправките са насочени именно в тази посока. 
Според нас те са много вредни , защото знаем, че Христос казва на учениците си: „Когато лявата ръка дава, дясната не трябва да знае“. 
Това е много важен принцип.
Огромната част от дарители желаят да останат анонимни , защото не искат да се хвалят. 
Това за тях би било суетен жест. 
От друга страна, ако всички дарения се поставят под строг контрол, става дума за пряка намеса на държавата в делата на Църквата, което е недопустимо“, каза той. 
Според Иван Гранитски е добре политиците и законотворците да прочетат по-внимателно бележките на Светия Синод. 
Относно националната сигурност той каза, че съществуват съответните институции и не е необходимо Дирекцията по вероизповедания да се превръща в орган, който преследва православната църква и да пречи на каноничната ѝ дейност. 
Според него в последните години родните законотворци прокарват закони, които имат за цел да разделят нацията, а не да я обединяват.

Източник: nbox.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...