Adsense-top

Как да имаш зъб на властта, като 750 000 българи нямат нито един зъб

750 000 души у нас нямат нито един зъб и това, което им се дава като възможност от страна на Здравната каса, е ”една троха от това, което те трябва да получат”. 
Обявата е на проф. Христо Кисов, председател на Българската академия по естетична стоматология.
Един от основните проблеми на пациентите с увреждания в областта на лицето, според Кисов, е липсата на осигурено лицево-челюстно протезиране на хората, придобили увреждания в областта на лицето.
„Има една огромна категория от пациенти в България, те са 750 000 приблизително, това са пациентите с пълно обеззъбяване, нямат нито един зъб и техните проблеми не са решени задоволително. 
Това, което е дадено от Здравната каса, от бюджета, е една троха от това, което те би трябвало да получават, защото годишно държавата по старите изчисления от пакета за стоматологична и дентална помощ, държавата годишно по старите разценки икономисва всяка година 42 млн. лева“, обясни проф. Кисов, цитиран от "Дарик".
„Не намирам за справедливо, въпреки че като президент на Българската академия по естетична стоматология преди доста години ние изпратихме писма до всички парламентарни групи и депутати за решаването на този проблем, та не намирам за справедливо да бъдат лекувани пациенти във възрастта от 65 до 70 години. 
Не намирам за справедливо също ако пациентът има само една цяла протеза, но не е ходил на зъболекар, той да бъде лишен от правото да му бъде направена такава протеза. 
Считам, че в областта на здравеопазването изтичат средства в много други специалности за неизпълнени, неизвървени клинични пътеки“, посочи още той.
По думите му в "нормалните държави, а ние имаме претенциите да сме в една от тях, човек, който няма зъби във видимата област, се възприема като човек, който е излязъл гол на улицата“.

Източник: Фрог нюз, заглавието е редактирано от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...