Adsense-top

Нова лудост - глобяват шофьор, за това че нoмaд им мие стъклото на светофара... Забраниха уличните музиканти...

Столичният общински съвет прие наредбата за шума.
Иван Илиев от ГЕРБ, който е и вносител, изрази задоволство от приетия документ.
С него се забранява шум от съседи от 22.00 часа до 08.00 сутринта и от 14.00 до 16.00 часа. В почивни дни ремонти дейности ще се извършват след съгласие на съседите.
Забранява се шум на публични места и от 22.00 часа до 08.00 сутринта. Много сигнали и жалби имало срещу улични музиканти. С наредбата се регистрира дейността им.
От сега нататък районните кметове ще посочват места, където такава дейност може да се извършва.
"Никой не иска да ограничава изкуството", посочи Илиев.
На 26 юли в СОС разглеждат Наредбата за обществения ред в Столична община
Приемането на Наредбата не мина без разправии в общинския съвет. С ирония на нея се противопостави съветника Венци Мицов, според когото с нея се ограничават дори и децата, които се учат да свирят на музикални инструменти. Освен това няма яснота какво точно е шум, защото и хармонията може да се възприеме като шум.
В дискусията се включи и Прошко Прошков, който заяви, че най-вероятно той би произвеждал шум, а Венци Мицов, евентуално хармония.
Прошко Прошков постави акцент върху липсата на регламент за контрола, установяването и санкционирането на нарушаването на регламентите на наредбата за обществения ред. Освен това цялото законодателство, което регламентира обществените отношения е тромаво и на практика неработещо.
Затова и според Прошко Прошков приемането на една такава наредба, ще бъде съвсем формално, тя няма да се спазва.
Именно на това вносителя Иван Илиев отвърна, че се надява тази наредба да стане основа за законодателна рамка. Общината разчита на сигналите на гражданите.
В Наредбата се въвеждат и санкции за просия, както и се забранява почистването на прозорците на автомобил по кръстовищата на града. Санкцията обаче ще бъде и за шофьорите.
"Целта на тази наредба е превенция и възпитание", коментира общинският съветник Иван Илиев.
Калоян Паргов от БСП изрази надежда наредбата да сработи особено след като са изчистени някои от недомислиците в нея.
"Тя дава основание за приложимост", убеден е социалистът. Той очаква повече взискателност към прилагането на наредбата. Паргов настоя обаче и за повече видеонаблюдение в София, за да е ефективна сигурността в столицата.
Новата наредба бе приета с 46 гласа "за", 37 "против" и един въздържал се.

Източник: Нюз.бг

2 коментара:

  1. МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО - КОЛКО ОТ МИЕЩИТЕ ПРОЗОРЦИ НА КОЛИ ПО КРЪСТОВИЩАТА МОГАТ ДА ЧЕТАТ И КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ СА ЧЕЛИ ИЛИ ЧУЛИ НЕЩО ЗА НАРЕДБАТА?

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...